1/2 małej główki kapusty,
1 puszka ananasów,
1/3 szkl. oleju,
3 łyżki octu owocowego,
5 łyżek soku ananasowego,
1 łyżka kminku,
sól, pieprz.
Wyciąć głąb z kapusty i usunąć brzydkie liście. Kapustę pokroić w cieniuteńkie paseczki. Ja odrywam liście pojedynczo, usuwam zgrubiałe części i dopiero teraz zaczynam zabawę. Nie ukrywam, że trochę nad tym schodzi... Kroję paseczki mniej więcej szerokości 3 mm. Oczywiście nie trzeba tak wąsko i nie trzeba wycinać zgrubień. W każdym razie pokrojoną kapustę wrzucić do dużej miski.
Ananasa osączyć na sicie i jeżeli są to kawałki to nie trzeba robić nic. Poza tym, że należy je wrzucić do kapusty. Krążki zaś pokroić na kawałki. Sok zachować. Wymieszać kapustę z ananasem.
W miseczce wymieszać olej z octem i sokiem z ananasa. Z tymi pięcioma łyżkami. Resztę można swobodnie wypić. Sos doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Sosem polać sałatkę, dobrze wymieszać i przed podaniem odłożyć na chwilę, niech się troszkę przegryzie, zanim my to zrobimy...
1 puszka ananasów,
1/3 szkl. oleju,
3 łyżki octu owocowego,
5 łyżek soku ananasowego,
1 łyżka kminku,
sól, pieprz.
Wyciąć głąb z kapusty i usunąć brzydkie liście. Kapustę pokroić w cieniuteńkie paseczki. Ja odrywam liście pojedynczo, usuwam zgrubiałe części i dopiero teraz zaczynam zabawę. Nie ukrywam, że trochę nad tym schodzi... Kroję paseczki mniej więcej szerokości 3 mm. Oczywiście nie trzeba tak wąsko i nie trzeba wycinać zgrubień. W każdym razie pokrojoną kapustę wrzucić do dużej miski.
Ananasa osączyć na sicie i jeżeli są to kawałki to nie trzeba robić nic. Poza tym, że należy je wrzucić do kapusty. Krążki zaś pokroić na kawałki. Sok zachować. Wymieszać kapustę z ananasem.
W miseczce wymieszać olej z octem i sokiem z ananasa. Z tymi pięcioma łyżkami. Resztę można swobodnie wypić. Sos doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Sosem polać sałatkę, dobrze wymieszać i przed podaniem odłożyć na chwilę, niech się troszkę przegryzie, zanim my to zrobimy...