Sałatka z białej kapusty z ananasem

borgia

Member
Wrz 22, 2004
368
0
0
1/2 małej główki kapusty,
1 puszka ananasów,
1/3 szkl. oleju,
3 łyżki octu owocowego,
5 łyżek soku ananasowego,
1 łyżka kminku,
sól, pieprz.

Wyciąć głąb z kapusty i usunąć brzydkie liście. Kapustę pokroić w cieniuteńkie paseczki. Ja odrywam liście pojedynczo, usuwam zgrubiałe części i dopiero teraz zaczynam zabawę. Nie ukrywam, że trochę nad tym schodzi... Kroję paseczki mniej więcej szerokości 3 mm. Oczywiście nie trzeba tak wąsko i nie trzeba wycinać zgrubień. W każdym razie pokrojoną kapustę wrzucić do dużej miski.
Ananasa osączyć na sicie i jeżeli są to kawałki to nie trzeba robić nic. Poza tym, że należy je wrzucić do kapusty. Krążki zaś pokroić na kawałki. Sok zachować. Wymieszać kapustę z ananasem.
W miseczce wymieszać olej z octem i sokiem z ananasa. Z tymi pięcioma łyżkami. Resztę można swobodnie wypić. Sos doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Sosem polać sałatkę, dobrze wymieszać i przed podaniem odłożyć na chwilę, niech się troszkę przegryzie, zanim my to zrobimy...
 

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
1
0
Sądzę, że mloda kapustka i olej lniany lub oliwa z oliwek- to będzie to! Zaczęłam stosować dietę dla grupy krwi B- ta surówka jest idealna dla mnie. Jutro ją robę! Dzięki za przepis.
cook.gif
 

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
1
0
Potwierdzam-pycha sałatka,delikatna w smaku i wyjątkowo smakuje.Dzięki za przepis,już go podałam dalej moim gościom będącym na obiedzie.
Polecam ze spokojnym sumieniem.
anbetung.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy