- Sty 27, 2006
- 4,394
- 1,847
- 113
Sałatka z borowików
10 ładnych borowików (niedużych)
100 g orzechów laskowych
garść drobnych grzanek na sałatkę
100 g drobnych liści szpinaku (baby)
olej do smażenia grzybów
Sos:
50-70 g liści pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka syropu złocistego
sok z jednej cytryny
100 ml oleju z pestek winogronowych lub orzechowego
sól
Grzyby pokroić w cieńkie plasterki i podsmażyć na złoto, odsączyć na papierowych ręcznikach
Orzechy lekko podpiec w piekarniku 10-12 min. 190 °C. oczyścić
Wszystkie składniki sosu, oprocz oleju, utrzeć w malakserze na jednolitą masę. W końcu dolać olej. Jeśli trzeba - dosmaczyć.
Rozłożyć na talerzu - szpinak, grzanki, grzyby i z góry - sos.
Także możliwa jest wersja z plasterkami wędzonego boczku. - Upiec plasterki na złoto w piekarniku, odsączyć i rozłożyć na sałatce.

10 ładnych borowików (niedużych)
100 g orzechów laskowych
garść drobnych grzanek na sałatkę
100 g drobnych liści szpinaku (baby)
olej do smażenia grzybów
Sos:
50-70 g liści pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka syropu złocistego
sok z jednej cytryny
100 ml oleju z pestek winogronowych lub orzechowego
sól
Grzyby pokroić w cieńkie plasterki i podsmażyć na złoto, odsączyć na papierowych ręcznikach
Orzechy lekko podpiec w piekarniku 10-12 min. 190 °C. oczyścić
Wszystkie składniki sosu, oprocz oleju, utrzeć w malakserze na jednolitą masę. W końcu dolać olej. Jeśli trzeba - dosmaczyć.
Rozłożyć na talerzu - szpinak, grzanki, grzyby i z góry - sos.
Także możliwa jest wersja z plasterkami wędzonego boczku. - Upiec plasterki na złoto w piekarniku, odsączyć i rozłożyć na sałatce.