- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0

Sałatka z buraków i soczewicy
3 podłużne buraki albo 4 - 5 zwykłych
1/2 szkl zielonej soczewicy
3 - 4 łyżki octu jabłkowego
3 - 4 łyżki cukru trzcinowego
ok. 1 łyżeczka soli (u mnie niskosodowa, więc może być mniej słona)
2 łyżki jasnego sezamu
1/2 łyżeczki czarnego sezamu
2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego
1/2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka świeżo otartej skórki pomarańczowej
opcjonalnie łyżka soku z pomarańczy i płatki migdałowe
Buraki obrać, zalać wodą, dodając ocet jabłkowy i cukier, gotować do miękkości (ok. 1,5 godziny).
Przygotować dressing: Zmieszać razem olej, ocet i cukier. Ucierać do rozpuszczenia cukru. Dodać resztę składników, wymieszać. Dodać nieco soku z pomarańczy, jeśli dressing jest za gęsty.
Soczewicę zalać 1 szkl. wody i gotowac na wolnym ogniu dopóki cała woda lub jej większośc zostanie wchłonięta, a soczewica będzie dośc miękka lecz nie rozpadająca się.
Ugotowanie buraki pociąć na cieniutkie plastry (jak do carpaccio lub nieco grubsze) i zmieszać z dressingiem. Odstawić do przegryzienia się na minimum pół godziny.
Po tym czasie ułożyć na talerzu, obsypać soczewicą, ewentualnie udekorować skórką pomarańczową lub prażonymi płatkami migdałów. Podawać.
Ostatnią edycję dokonał moderator: