Sałatka z buraczków i soczewicy

poserbaby

Member
Paź 21, 2011
11,435
0
0
beet-and-lentil-salad-2.jpg


Sałatka z buraków i soczewicy

3 podłużne buraki albo 4 - 5 zwykłych
1/2 szkl zielonej soczewicy
3 - 4 łyżki octu jabłkowego
3 - 4 łyżki cukru trzcinowego
ok. 1 łyżeczka soli (u mnie niskosodowa, więc może być mniej słona)

2 łyżki jasnego sezamu
1/2 łyżeczki czarnego sezamu
2 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego
1/2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka świeżo otartej skórki pomarańczowej
opcjonalnie łyżka soku z pomarańczy i płatki migdałowe


Buraki obrać, zalać wodą, dodając ocet jabłkowy i cukier, gotować do miękkości (ok. 1,5 godziny).

Przygotować dressing: Zmieszać razem olej, ocet i cukier. Ucierać do rozpuszczenia cukru. Dodać resztę składników, wymieszać. Dodać nieco soku z pomarańczy, jeśli dressing jest za gęsty.

Soczewicę zalać 1 szkl. wody i gotowac na wolnym ogniu dopóki cała woda lub jej większośc zostanie wchłonięta, a soczewica będzie dośc miękka lecz nie rozpadająca się.

Ugotowanie buraki pociąć na cieniutkie plastry (jak do carpaccio lub nieco grubsze) i zmieszać z dressingiem. Odstawić do przegryzienia się na minimum pół godziny.

Po tym czasie ułożyć na talerzu, obsypać soczewicą, ewentualnie udekorować skórką pomarańczową lub prażonymi płatkami migdałów. Podawać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy