Sałatka z buraczków, pomarańczy i kopru włoskiego

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,376
2
0
To już trzecia sałatka z buraczków, którą prezentuję jako nadajacą się na lekką przekąskę lub dodatek do mięsnych pieczeni albo drobiu wodnego, czyli kaczek i gęsi. Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" i polecany jest właśnie na zbliżające się święta. Proporcja dla 4 - 6 osób.
Składniki
4 duże buraki
duża pomarańcza
pół bulwy kopru włoskiego
garść orzechów włoskich
pół szklanki (125 ml) oliwy
5 łyżek octu balsamicznego
sól, pieprz

Buraki pieczemy zawinięte w folię aluminiową około godziny w temperaturze 180 st. Po ostygnięciu obieramy i kroimy w plastry. Obraną pomarańczę (także z białego albedo) kroimy w plasterki, a koper włoski w cieniutkie plasterki, poniewaz jest dosyć twardy, więc grubość plastrów odgrywa tu ważną rolę. Listki kopru zachowujemy do dekoracji. Na talerzu lub okrągłym półmisku układamy plastry buraków, na nich kładziemy cząstki pomarańczy i pokrojony koper. Orzechy podpiekamy i siekamy dość grubo. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy zielonymi listkami kopru oraz orzechami .
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,599
7,901
113
Dzięki, Seniorko, że wpisałaś ten przepis, bo stał się inspiracją do przyprawienia moje ulubionej sałatki z buraków nie tylko sokiem z cytryny, ale też z pomarańczy. Buraki zyskały fajną, ciepłą nutę i rewelacyjnie smakują.
anbetung.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy