To już trzecia sałatka z buraczków, którą prezentuję jako nadajacą się na lekką przekąskę lub dodatek do mięsnych pieczeni albo drobiu wodnego, czyli kaczek i gęsi. Przepis pochodzi z miesięcznika "Moje Gotowanie" i polecany jest właśnie na zbliżające się święta. Proporcja dla 4 - 6 osób.
Składniki
4 duże buraki
duża pomarańcza
pół bulwy kopru włoskiego
garść orzechów włoskich
pół szklanki (125 ml) oliwy
5 łyżek octu balsamicznego
sól, pieprz
Buraki pieczemy zawinięte w folię aluminiową około godziny w temperaturze 180 st. Po ostygnięciu obieramy i kroimy w plastry. Obraną pomarańczę (także z białego albedo) kroimy w plasterki, a koper włoski w cieniutkie plasterki, poniewaz jest dosyć twardy, więc grubość plastrów odgrywa tu ważną rolę. Listki kopru zachowujemy do dekoracji. Na talerzu lub okrągłym półmisku układamy plastry buraków, na nich kładziemy cząstki pomarańczy i pokrojony koper. Orzechy podpiekamy i siekamy dość grubo. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy zielonymi listkami kopru oraz orzechami .
Składniki
4 duże buraki
duża pomarańcza
pół bulwy kopru włoskiego
garść orzechów włoskich
pół szklanki (125 ml) oliwy
5 łyżek octu balsamicznego
sól, pieprz
Buraki pieczemy zawinięte w folię aluminiową około godziny w temperaturze 180 st. Po ostygnięciu obieramy i kroimy w plastry. Obraną pomarańczę (także z białego albedo) kroimy w plasterki, a koper włoski w cieniutkie plasterki, poniewaz jest dosyć twardy, więc grubość plastrów odgrywa tu ważną rolę. Listki kopru zachowujemy do dekoracji. Na talerzu lub okrągłym półmisku układamy plastry buraków, na nich kładziemy cząstki pomarańczy i pokrojony koper. Orzechy podpiekamy i siekamy dość grubo. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, solą i pieprzem. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy zielonymi listkami kopru oraz orzechami .