Lubię buraczki prawie pod każdą postacią. Wypróbowałam prawie wszyskie przepisy z cina i ciągle odkrywam nowe. Teraz mam do przetestowania kilka sałatek, a zaczęłam od tej z ananasem, bo takiego połączenia nie próbowałam. Ta pochodzi z Poradnika domowego. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
3 buraki
3 - 4 plastry ananasa z puszki
duże winne jabłko
2 czubate łyżki rodzynek
sok z cytryny
łyżka wytrawnego białego wina
Sos
po 2 łyżki majonezu i gęstej śmietany
łyżeczka ostrej musztardy
tymianek (brałam suszony)
majeranek (j.w.)
cukier
sól, pieprz
Do dekoracji
kilka orzechów włoskich
kilka gałązek koperku
Najpierw przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, dodając zioła, cukier, sól i pieprz do smaku. Gotowy sos schładzamy w lodówce. Rodzynki, jeśli twarde, sparzamy krótko wrzątkiem, osączamy dokładnie i zalewamy białym winem. Wyszorowane buraki pieczemy w piekarniku albo gotujemy. Miękkie zalewamy zimną wodą, aby szybciej wystygły, po czym obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki. Tak samo kroimy obrane jabłko i skrapiamy je sokiem z cytryny, a osączone plastry ananasa kroimy w kostkę. Łączymy buraczki, jabłko, ananasa, rodzynki, polewamy sosem, mieszamy i lekko chłodzimy. Przed podaniem dokorujemy połówkami orzechów i gałązkami koperku. Wyjątkowo smaczna sałatka.
Składniki
3 buraki
3 - 4 plastry ananasa z puszki
duże winne jabłko
2 czubate łyżki rodzynek
sok z cytryny
łyżka wytrawnego białego wina
Sos
po 2 łyżki majonezu i gęstej śmietany
łyżeczka ostrej musztardy
tymianek (brałam suszony)
majeranek (j.w.)
cukier
sól, pieprz
Do dekoracji
kilka orzechów włoskich
kilka gałązek koperku
Najpierw przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, dodając zioła, cukier, sól i pieprz do smaku. Gotowy sos schładzamy w lodówce. Rodzynki, jeśli twarde, sparzamy krótko wrzątkiem, osączamy dokładnie i zalewamy białym winem. Wyszorowane buraki pieczemy w piekarniku albo gotujemy. Miękkie zalewamy zimną wodą, aby szybciej wystygły, po czym obieramy ze skórki i kroimy w cienkie słupki. Tak samo kroimy obrane jabłko i skrapiamy je sokiem z cytryny, a osączone plastry ananasa kroimy w kostkę. Łączymy buraczki, jabłko, ananasa, rodzynki, polewamy sosem, mieszamy i lekko chłodzimy. Przed podaniem dokorujemy połówkami orzechów i gałązkami koperku. Wyjątkowo smaczna sałatka.
Ostatnią edycję dokonał moderator: