- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Dla Joanny.
Autorem jest Yotam Ottolenghi.
800g mlodych buraczkow (roznokolorowe najlepiej), upieczonych w mundurkach (w folii)
300g rabarbaru, pokrojonego na kawalki
30g cukru (uzywam brazowego)
1 lyzke octu sherry lub innego ulubionego
lyzke molasy granatowej
2 lyzki syropu klonowego
2 lyzki oliwy z oliwek
szczypte lub dwie mielonego ziela angielskiego
1 mala czerwona cebulka, pokrojona w cienkie talarki
liscie zielonej pietruszki, posiekane z grubsza
150g sera niebieskiego (gorgonzola picante jest tutaj doskonala)
sol
pieprz
Buraczki obrac i pokroic w kostke. Rabarbar wymieszac z cukrem, wylozyc na blache do pieczenia (piec 200C z termoobiegiem), upiec na miekko (10 min). Wystudzic.
W duzej misce wymieszac ocet, molase, syrop, oliwe, przyprawe, sol i pieprz. Dodac cebulke, przemieszac, odstawic na chwile aby zmiekla. Dodac pietruszke i buraki. Przemieszac, doprawic i na koniec delikatnie wmieszac rabarbar, syrop powstaly podczas pieczenia rabarbaru i porwany na kawalki ser.
Autorem jest Yotam Ottolenghi.
800g mlodych buraczkow (roznokolorowe najlepiej), upieczonych w mundurkach (w folii)
300g rabarbaru, pokrojonego na kawalki
30g cukru (uzywam brazowego)
1 lyzke octu sherry lub innego ulubionego
lyzke molasy granatowej
2 lyzki syropu klonowego
2 lyzki oliwy z oliwek
szczypte lub dwie mielonego ziela angielskiego
1 mala czerwona cebulka, pokrojona w cienkie talarki
liscie zielonej pietruszki, posiekane z grubsza
150g sera niebieskiego (gorgonzola picante jest tutaj doskonala)
sol
pieprz
Buraczki obrac i pokroic w kostke. Rabarbar wymieszac z cukrem, wylozyc na blache do pieczenia (piec 200C z termoobiegiem), upiec na miekko (10 min). Wystudzic.
W duzej misce wymieszac ocet, molase, syrop, oliwe, przyprawe, sol i pieprz. Dodac cebulke, przemieszac, odstawic na chwile aby zmiekla. Dodac pietruszke i buraki. Przemieszac, doprawic i na koniec delikatnie wmieszac rabarbar, syrop powstaly podczas pieczenia rabarbaru i porwany na kawalki ser.
Ostatnią edycję dokonał moderator: