sałatka z buraków z cukinią i papryką

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
2 kg buraków
0,5 kg papryki
1 kg cebuli
0,5 kg cukinii
3/4 szkl. oliwy
1/2 szkl. octu 10%
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli
Buraczki podgotować, zetrzeć na tarce jarzynowej, połączyć z pokrojoną w paseczki cebulą, papryką, startą cukinią. Zalać oliwą, octem, dodać przyprawy. Nałożyć do słoików. Pasteryzować 30 minut.
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Właśnie zrobiłam i siedzi w garze i pasteryzuje się.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
To Ty się dzisiaj napracowałaś! Będę czekać na relację zimową porą, czy Ci odpowiada jej smak.
Moja córka od kilku lat nie może się mnie doprosić, żebym ją znów zrobiła. A ja ją ciągle zbywam, że mamy za dużo innych przetworów. Może jednak w tym roku sprawię jej przyjemność i zrobię. Powiedz mi tylko ile Ci wyszło słoików z takiej porcji, bo ja już nie pamiętam, a nie zapisałam sobie w zeszycie?
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
A tak, dzis hurtowo wytwarzam sałatki.
Na pewno dam znać jak samkuje, ale już po próbowaniu na ciepło przed włożeniem do słoików była pyszna.
Nie napiszę Ci ile słoików, bo do różnych wkładałam, ale w sumie to mi wyszło 3, 62 litra (po zliczeniu pojemności wszystkich słoików).