Sałatka z buraków

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Moja ulubiona wersja buraków do obiadu, przepis rodzinny, tak przygotowywała je moja babcia, potem mama, a teraz ja.

Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 łyżka soli (do gotowania buraków)
- 1 łyżka octu spirytusowego 10% (do gotowania buraków)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki łagodnego w smaku oleju (ja daję słonecznikowy)
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz do smaku (ale sporo)

Wykonanie:

Buraki wyszorować, włożyć do pasującego garnka i zalać zimną wodą, zagotować, dodać sól i ocet, gotować 45-60 minut (zależy od wielkości i wieku
icon_lol.gif
), odcedzić i zalać zimna wodą, ostudzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do buraków, doprawić solą, cukrem, pieprzem, octem i olejem, wymieszać i włożyć do lodówki na godzinę, żeby smaki się połączyły.

Moje uwagi:

Cukier nie zawsze jest potrzebny, ilość octu jest orientacyjna, można zacząć od mniejszej ilości, jeśli ktoś woli łagodne sałatki, mozna też ocet spirytusowy zastąpić octem winnym albo sokiem z cytryny, trzeba ich dodać odrobinę więcej, bo mają mniejszą kwasowość.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
To ja może dołączę swoje zdjęcie, bo już robiłam sałatkę z tego przepisu umieszczonego przy okazji razem z innym przepisem.
mruga.gif

82.jpg

Bardzo mi smakowały.

Załączniki

• 82.jpg
    82.jpg
    86.6 KB · Wyświetleń: 1

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
A jakby buraki upiec? Nie tracą naturalnej słodyczy.

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Marg możesz, kiedyś tak zrobiłam, ale to nie jest ten smak, mi nie pasowało, ja po prostu wolę gotowane buraki, z takich pieczonych znacznie trudniej było mi doprawić tą sałatkę, nie mogłam uchwycić smaku.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Następnym razem muszę spróbować ugotować tak, jak napisałaś w tym przepisie t.zn. w wodzie z dodatkiem octu i soli. Poprzednie robiłam z ugotowanych w samej wodzie, bo przedtem nic nie było napisane w jakiej wodzie gotować. Ciekawa jestem czy będzie jakaś różnica w smaku.
gruebel_2.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Hazo dla mnie jest różnica, zapomniałam o tym powiedzieć, bo jakoś nie pomyślałam, że przecież nie wszyscy mogą znać taki sposób, buraki przede wszystkim koloru nie tracą, ocet i sól dodaje się zaraz po zagotowaniu.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Ja nie znam
icon_mrgreen.gif
I myslalam od wczoraj co daje ocet w wodzie i czy buraki sie tak samo gotuja, bo warzywa w kwasnym nie bardzo.
Czyli to o kolor chodzi. Nie sa kwasne od octu?
Choc od kiedy zaczelam buraki piec nie wiem czy sie skusze raz jeszcze na wygotowywanie
icon_wink.gif

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Kermidt nie są kwaśne, przecież to tylko łyżka na cały garnek, gotują się normalnie, widzisz ja kilka razy upiekłam buraki i mi one nie podchodzą, zdecydowanie wolę gotowane w wodzie z octem.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy