- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Moja ulubiona wersja buraków do obiadu, przepis rodzinny, tak przygotowywała je moja babcia, potem mama, a teraz ja.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 łyżka soli (do gotowania buraków)
- 1 łyżka octu spirytusowego 10% (do gotowania buraków)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki łagodnego w smaku oleju (ja daję słonecznikowy)
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz do smaku (ale sporo)
Wykonanie:
Buraki wyszorować, włożyć do pasującego garnka i zalać zimną wodą, zagotować, dodać sól i ocet, gotować 45-60 minut (zależy od wielkości i wieku
), odcedzić i zalać zimna wodą, ostudzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do buraków, doprawić solą, cukrem, pieprzem, octem i olejem, wymieszać i włożyć do lodówki na godzinę, żeby smaki się połączyły.
Moje uwagi:
Cukier nie zawsze jest potrzebny, ilość octu jest orientacyjna, można zacząć od mniejszej ilości, jeśli ktoś woli łagodne sałatki, mozna też ocet spirytusowy zastąpić octem winnym albo sokiem z cytryny, trzeba ich dodać odrobinę więcej, bo mają mniejszą kwasowość.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 łyżka soli (do gotowania buraków)
- 1 łyżka octu spirytusowego 10% (do gotowania buraków)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki łagodnego w smaku oleju (ja daję słonecznikowy)
- 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz do smaku (ale sporo)
Wykonanie:
Buraki wyszorować, włożyć do pasującego garnka i zalać zimną wodą, zagotować, dodać sól i ocet, gotować 45-60 minut (zależy od wielkości i wieku

Moje uwagi:
Cukier nie zawsze jest potrzebny, ilość octu jest orientacyjna, można zacząć od mniejszej ilości, jeśli ktoś woli łagodne sałatki, mozna też ocet spirytusowy zastąpić octem winnym albo sokiem z cytryny, trzeba ich dodać odrobinę więcej, bo mają mniejszą kwasowość.
Ostatnią edycję dokonał moderator: