Sałatka z chińskim makaronem

ja.1980

Member
Paź 12, 2005
212
0
0
Sałatka przepyszna, szybko zniknęła. Po zrobieniu kolejnej porcji okazało się niestety że nie jest zbyt trwała, ze względu na pomidory. Po nocy spędzonej w lodówce smakowała już gorzej niż po tych dwóch godzinach... Także nie warto robić na zapas :D

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
ja.1980 @ 27 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=828637Także nie warto robić na zapas :D
Zawsze można pomidory pominąć albo dodać je w ostaniej chwili (przed podaniem do konsumpcji)
icon_mrgreen.gif

gohha

Member
Sty 12, 2005
2,824
0
0
a ten makaron naprawde mięknie dziewczyny??? tak sam ze siebie w tej sałatce
gruebel_2.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Robiłam na święta. Wszystkim smakowała.
Dziękuję
icon_biggrin.gif

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
Robiłam jakieś 2 tygodnie temu - faktycznie świetna. Mi smakuje od razu po dodaniu makaronu - kiedy jest jeszcze taki chrupki, ale większa część domowników woli jak zmięknie.
icon_rolleyes.gif

izydorka

Member
Gru 9, 2008
1,319
0
0
Mam ochotę zrobić tę sałatkę.Ale dziewczyny podpowiedzcie skąd teraz wziąć te dojrzałe pomidory?Mogę je czymś zastąpić albo pominąć-czy bardzo to wpłynie na smak sałatki?Niestety pomidory obecnie są dla mnie niejadalne,zupełnie bez smaku
icon_neutral.gif

izydorka

Member
Gru 9, 2008
1,319
0
0
I drugie pytanie jeszcze-czy zupki mają być Vifon czy też mogą być inne np. Knorr,Amino?-jest zasadnicza różnica w smaku i nie tylko
icon_mrgreen.gif

Iza-22

Member
Sty 26, 2010
77
0
0
A myślicie, że jak dam pomidory i paprykę to będzie za dużo warzyw?Bo kocham paprykę, pomidory zresztą też
icon_smile.gif
A szynka Babuni to jaka? Ona tak się nazywa czy ja czegoś nie rozumiem? ;)
Ale tak czy siak na pewno jutro ją zrobię
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
Dziś uległam pokusie na coś nowego i zrobiłam te sałatkę, ale trochę zmieniłam składniki. Podstawowy makaron pozostał, jednak nie było tych zupek z przepisu wiec dąłam rosół i zupkę pikantną, a z warzyw to co było w lodówce, czyli: pomidor, ogórek surowy, korniszony, por, papryka, rzodkiewki, poza tym jajka, kiełbasę podsuszaną. NIe wstawiłam do lodówki, bo coś mi się zdaje, że w ciepłe szybciej warzywa puszczą sok. Robiłam ją 1,5 godziny temu i już jest smaczna
icon_smile.gif

Zuzannka

Member
Cze 17, 2008
7
0
0
Salatka pyszna! Wchodzi do imprezowego menu :D
Mnie jednak najbardziej smakuje po ok 1h jak drobniejszy makaron zmieknie, a ten w wiekszych kawalkach wciaz jest chrupiacy
icon_smile.gif

alexandra.wu

Member
Paź 19, 2010
4
0
0
- 2 paczki zupki chińskiej ostrej (może być najtańsza)
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle (kukurydza+czerwona fasolka w zalewie meksykańskiej)
- 2-3 filety z piersi kurczaka
- po jednej papryce każdego koloru
- pęczek szczypiorku
- żółty ser (niekoniecznie)

Makaron z zupek pognieć i posyp przyprawami i zalej gorącą wodą na równi z makaronem (tak, żeby woda była na równi z makaronem), odstaw - niech wsiąknie i ostygnie. Filety z piersi pokroić w kostkę (2cmx2cm), odstawić na 20 minut w sosie sojowym + łyżka stołowa curry, potem dusić - tak 15-20 minut. Papryki pokroić w kostkę, szczypiorek też pokroić
icon_smile.gif

W misce wymieszać makaron, papryki, kukurydzę z fasolką (razem z zalewą!), szczypiorek, kurczaka. Całość wymieszaj.
Ja dodaję jeszcze ser pokrojony w kostkę, ale jak chcecie ją podgrzewać, to radzę bez sera.
Smacznego!
mniam.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy