sałatka z cukinii lub ogórków

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
4 kg obranej cukinii, młodej (lub ogórków)
1/2 kg cebuli
1/2 kg marchwi utartej na tarce jarzynowej
2 łyżki soli
1 łyżka pieprzu
1 główka czosnku
3 korzenie pietruszki ( startej lub pokrojonej)
garść natki ( lub koperku)
1 szkl. cukru
1 szkl. octu
1 szkl. oleju
Wszystko pokroić, zasypać cukrem, dodać sól, ocet i zostawić na noc. Gotować w słoikach godzinę.
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Zrobiona i zapasteryzowana, tylko podpisać i do piwnicy na zimową porę do jedzenia .
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Na pewno dam znać jak smakuje, ale to za jakiś czas dopiero ;)
 

Penia

Member
Wrz 15, 2004
376
0
0
Beatko mam zagwozdkę.
Sałatka jest smaczna - jeden słoik mi nie chwycił i został pożarty od razu po stwierdzeniu tego faktu. Tylko po zagotowaniu wyszło mi bardzo mało zalewy w słoikach, sałatka jest do połowy w zalewie, reszta wystaje ponad i jest trochę sucha. Czy tak ma być, czy może akurat trafiły mi się "suche" warzywka i puściły mało soku.
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zgłupłam, bo robię już przetwory :D Właśnie ją pasteryzuję. Po nocy pachnie obłędnie.

Po pasteryzacji wygląda tak (wersja z cukinią):

2007_07200030.JPG

Jeden słoik został pożarty. Jest pyszna!!
 

Załączniki

  • 2007_07200030.JPG
    2007_07200030.JPG
    373.9 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Zrobiłam dzisiaj w wersji z ogórków + koperek i jest równie dobra, choć ta z cukinią bardziej przypadła mi do gustu. Mam jeszcze pytanie o pieprz - ma być cały ziarnisty czy mielony?
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
skonczylam kroic, teraz wszystko lezakuje do rana...
 

MarthaB

Member
Kwi 9, 2009
2,802
3
38
Witam, ja właśnie wybieram przepisy na cukiniowe przetwory
icon_smile.gif
przepis wygląda apetycznie