Cykoria jest ciągle zbyt mało wykorzystywanym warzywem. Wiem, że większość konsumentów odstrasza jej gorzkawy smak, ale traci tę goryczkę na przykład duszona lub w sałatce z innymi składnikami. Dzisiaj chciałam zaproponować robioną przeze mnie kilkakrotnie sałatkę z książeczki "Sałaty i sałatki" według przepisu Danuty Łebkowskiej. Porcja obliczona na 4 osoby.
Składniki
30 dkg cykorii (zazwyczaj jest paczkowana, więc jakieś 2 cykorie)
1 winne jabłko
1 różowy grejpfrut
2 pomarańcze
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
1 łyżka rodzynków
kilka migdałów
Sos
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka cukru
sól
Cykorię czyścimy z wierzchnich liści, wycinamy gorzki głąb u nasady, myjemy, osączamy i osuszamy, a potem dzielimy na pojedyncze liście, które z kolei przecinamy na pół.
Wszystkie owoce myjemy, jabłko dzielimy na 16 części, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Pomarańcze i grejpfrut obieramy, także z białej skórki, i wycinamy trójkąciki spomiędzy białych osłonek. Rodzynki parzymy i osączamy, a migdały po sparzeniu obieramy z łupinek. Orzechy kruszymy na małe kawałki.
Przygotowujemy sos rozcierając cukier i sól z sokiem cytrynowym, dodajemy po trochu oliwę, Do sosu dodajemy rodzynki i orzechy. Ja zazwyczaj robię sos z 1,5 porcji, ale nie jest to konieczne.
Do salaterki wkładamy cykorię, jabłka, cząstki pomarańczy i grejpfruta. Mieszamy, polewamy sosem i wstawiamy do lodówki na godzinę, przed podaniem posypujemy migdałami. Ja podaję tę sałatkę do mięs, do kanapek z wędliną lub serami, albo zajadam z samym pieczywem.
Składniki
30 dkg cykorii (zazwyczaj jest paczkowana, więc jakieś 2 cykorie)
1 winne jabłko
1 różowy grejpfrut
2 pomarańcze
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka łuskanych orzechów włoskich
1 łyżka rodzynków
kilka migdałów
Sos
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżeczka cukru
sól
Cykorię czyścimy z wierzchnich liści, wycinamy gorzki głąb u nasady, myjemy, osączamy i osuszamy, a potem dzielimy na pojedyncze liście, które z kolei przecinamy na pół.
Wszystkie owoce myjemy, jabłko dzielimy na 16 części, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Pomarańcze i grejpfrut obieramy, także z białej skórki, i wycinamy trójkąciki spomiędzy białych osłonek. Rodzynki parzymy i osączamy, a migdały po sparzeniu obieramy z łupinek. Orzechy kruszymy na małe kawałki.
Przygotowujemy sos rozcierając cukier i sól z sokiem cytrynowym, dodajemy po trochu oliwę, Do sosu dodajemy rodzynki i orzechy. Ja zazwyczaj robię sos z 1,5 porcji, ale nie jest to konieczne.
Do salaterki wkładamy cykorię, jabłka, cząstki pomarańczy i grejpfruta. Mieszamy, polewamy sosem i wstawiamy do lodówki na godzinę, przed podaniem posypujemy migdałami. Ja podaję tę sałatkę do mięs, do kanapek z wędliną lub serami, albo zajadam z samym pieczywem.