Salatka z grilowanymi szparagami

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Goraco polecam. Moja rendycja salatki autorstwa Fiony Smith. Oryginalnie w przepisie jest wolowy filet, my lubimy bardziej aromatyczny antrykot. Mieso jest dwukrotnie marynowane, bardzo aromatyczne i doskonale pasujace do mlodych warzyw. Rowniez zamiast edameme uzylam mlodego bobu, prosto z ogrodka.

400g dojrzaly antrykot (bez kosci),
1 lyzka pieprzu Sechuan
3 zabki czosnku
1 lyzeczka soli w platkach, np. Maldon
2 lyzki oleju z prazonych orzeszkow ziemnych


Mieso ulozylam na tacce. W mozdzierzu utluklam pieprz z czosnkiem i sola, dodalam olej, wymieszalam i powstala pasta pokrylam mieso z obu stron. Tacke przykrylam folia i wstawilam do lodowki. Na pare godzin.

Nastepnie przygotowalam marynate z:

2 lyzki octu ryzowego
2 lyzki sosu sojowego
2 lyzeczki oleju sezamowego
2 lyzeczki cukru
1/2 tsp platkow chilli


wymieszalam skladniki w misce.

Na grilowej, bardzo mocno rozgrzanej patelni, ulozylam plat miesa i smazylam ostro 1 minute z kazdej strony. Zdjelam z patelni prosto do przygotowanej marynaty, obracajac kilkakrotnie. Jesli nie jestescie amatorami krwistych kawalkow, mieso mozna upiec w 180C przez 15 min, i dopiero wtedy umiescic w marynacie II. Po przestygnieciu miske z miesem zakrylam folia i wstawilam na noc do lodowki.

Nastepnego dnia przygotowalam reszte skladnikow salatki:

4 papryki (np. 2 czerwone, 2 zolte lub pomaranczowe)
500g szparagow, umyte, osuszone i oblamane z twardych koncow
250g wyluskanego bobu
60g kielkow fasoli

Papryki przecielam na 4 i ulozylam pod mocno rozgrzanym grilem skora do gory. Pieklam przez 10 miut az zczernialy i zmiekly. Wlozylam je miski, miske przykrylam talerzem i zostawilam na 10 minut. Zdjelam z nich skorke i pocielam na paski. Szparagi zgrilowalam na patelni (grilowej) przez kilka minut az zmiekly odrobine. Bob ugotowalam w delikatnie osolonej wodzie i natychmiast zanurzylam w lodowatej wodzie. Wyplukalam dokladnie kielki i rowniez odswiezylam je w lodowatej wodzie.

Warzywa umiescilam w duzej plaskiej misce.

Przygotowalam dressing:

1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka octu ryzowego
1 lyzka cukru
1/2 lyzeczki utluczonej swiezej papryczki chilli


Tuz przed podaniem salatki, cienko i pod katem pokroilam marynowany antrykot, ulozylam na warzywach, po czym wszystko polalam dressingiem.
 

Załączniki

  • Grilled_Asparagus_Beef_Salad.jpg
    Grilled_Asparagus_Beef_Salad.jpg
    299 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
QUOTE (kawazmlekiem @ 8 May 2014, 14:51 ) index.php?act=findpost&pid=1521732Jaka jest różnica między solą w płatkach, a zwykłą?
Lubie Maldon z kilku powodow. Preferuje ja jesli ucieram ingrediencje w mozdzierzu - szybko sie kruszy, jest bardziej sucha niz sole francuskie, i smakuje wybornie. Ponadto jesli moge wspierac rodzinny biznes, a Maldon jest plukana od 19w. przez te sama rodzine, to wspieram rodzinny biznes.

Oczywiscie, jesli nie jest u Was dostepna to mozna ja zastapic inna sola morska.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
A probowalas, Hazo, wedzonej Maldon? Ta dopiero jest pyszna, wlasnie w sosach i marynatach. I do salatek tez sie nada. A focaccia z rozmarynem i wedzona Maldon to poezja smaku.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy