Ostra w smaku . Dużo czosnku i Rokpola. Dla tych co poszukują ciekawych doznań
1/2 główki białej kapusty ( lub pekińskiej)
3-4 ząbki czosnku
ok. 1/2 kg sera Rokpol
ok. 1/2 szklanki goracej wody
pieprz
3 lyżki oliwy
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 czerwonej cebuli
Kapustę drobno szatkujemy (najszybciej zrobi to za nas malakser). Ścieramy na nią ser Rokpol. Mieszamy. Gotujemy wodę. Dodajemy do szklanki pieprz, oliwę, rozdrobniony czosnek, kwasek cytrynowy, mieszamy. Dolewamy do szklanki gorącą wodę. Natychmiast polewamy kapustę (ser rokpol trochę się rozpuści i powstanie smaczny ostry sosik) i mieszamy. Na górę kładziemy czewoną cebulę pokrojoną w "piórka".
Cebuli dajemy tylko symboliczną ilość (chyba ze ktoś lubi ją w nadmiarze
), bardziej do celów dekoracyjnych.
1/2 główki białej kapusty ( lub pekińskiej)
3-4 ząbki czosnku
ok. 1/2 kg sera Rokpol
ok. 1/2 szklanki goracej wody
pieprz
3 lyżki oliwy
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
1/2 czerwonej cebuli
Kapustę drobno szatkujemy (najszybciej zrobi to za nas malakser). Ścieramy na nią ser Rokpol. Mieszamy. Gotujemy wodę. Dodajemy do szklanki pieprz, oliwę, rozdrobniony czosnek, kwasek cytrynowy, mieszamy. Dolewamy do szklanki gorącą wodę. Natychmiast polewamy kapustę (ser rokpol trochę się rozpuści i powstanie smaczny ostry sosik) i mieszamy. Na górę kładziemy czewoną cebulę pokrojoną w "piórka".
Cebuli dajemy tylko symboliczną ilość (chyba ze ktoś lubi ją w nadmiarze