- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Oto sałatka, która stała się hitem nie jednej imprezy, a przepis na nią puściłam "w świat" jeszcze na długo przed publikacją tutaj. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że można podać ją zarówno na zimno - jako sałatkę, jak i na na ciepło - jako danie obiadowe. Można ją także przygotować wcześniej i odgrzać, nie traci bowiem wcale przez to na smaku
2 woreczki ryżu
1 puszka ananasa
1 opakowanie rodzynek ( 220 g)
1 duża pierś kurczaka
marynata:
1 łyżeczka żółtej pasty curry ( do nabycia np. w sklepie „Kuchnie Świata” )
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
Składniki marynaty wymieszać.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Marynować przez co najmniej 15 minut.
W międzyczasie ugotować ryż.
Kurczaka podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na dużej patelni lub w woku.
Kiedy będzie rumiany, dodać odsączonego z zalewy, pokrojonego w małe kawałki ananasa oraz rodzynki.
Dodać ryż, wymieszać.
Doprawić ew. solą.

2 woreczki ryżu
1 puszka ananasa
1 opakowanie rodzynek ( 220 g)
1 duża pierś kurczaka
marynata:
1 łyżeczka żółtej pasty curry ( do nabycia np. w sklepie „Kuchnie Świata” )
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
Składniki marynaty wymieszać.
Kurczaka pokroić w drobną kostkę. Marynować przez co najmniej 15 minut.
W międzyczasie ugotować ryż.
Kurczaka podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na dużej patelni lub w woku.
Kiedy będzie rumiany, dodać odsączonego z zalewy, pokrojonego w małe kawałki ananasa oraz rodzynki.
Dodać ryż, wymieszać.
Doprawić ew. solą.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: