Sałatka z kuskusem, awokado, orzeszkami nerkowca i pleśniakiem

aga-a

Member
Wrz 3, 2005
1,122
0
0
Inspiracją do tego dania była sałatka Asi z Kwestii Smaku

Sałatka z kuskusem, awokado, orzeszkami nerkowca i pleśniakiem.
  • 50 g kaszy kuskus
  • pół średniego pomidorka
  • 6 czarnych oliwek
  • ok.50 g obranego i pokrojonego na kawałki awokado
  • 20 g sera lazur z białą pleśnią (Tilii dzieki :*)
  • 10g orzechów nerkowca, zgrilowanych na suchej patelni
  • oregano, suszony szczypiorek, pieprz
  • bulion/woda
  • ew. oliwa
  • sok z cytryny-kilka kropel
Kaszę zalać bulionem lub wodą (ja zalałam bulionem oliwa z oliwek). Odstawić do napęcznienia. W tym czasie pokroić pomidorka w kostkę i wymieszać z oregano. Ser pokroić w drobną kostkę, oliwki przekroić na pół.
Na kaszę wyłożyć awokado i skropić sokiem z cytryny, by nie zciemniało. Dodać ser, orzeszki, pomidor i oliwki. Doprawić oregano, suszonym lub świeżym szczypiorkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Można dodać jeszcze oliwy dla smaku, ale ja nie dodałam.

salatkazkus.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy