Sałatka z nasturcją

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Sałatka z nasturcją

-1 melon
-1 owoc persymony (kaki)
-5 dag rukoli albo rukwii
-2-3 liski nasturcji
-2 kwiaty nasturcji
-2 łyżki winegretu

Z miąższu melona i persymony wydrążamy kulki, układamy je w salaterce, dodajemy listki i kwiaty nasturcji, polewamy winegretem, schładzamy w lodówce.

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Sylwia18 ale śmieszne ;) skąd ja ci wezmę nasturcję :lol: W kwiaciarni nawet jakbym znalazła to wszystko pryskane coby ładnie wyglądało i długo żyło! Mam co prawda znajomego który ma kwiaciarnie ale by mnie chyba wziął za wariatkę jakbym mu powiedziała że ja chce kwiatki szamać :lol:
Jak się dorobię domu z ogródkiem to nie omieszkam zasiać nasturcji w celu późniejszego spożycia
A swoją drogą to nawet nie pamiętam jak nasturcja wygląda :oops:
A teraz to się chyba powinnam wstydzić:Nasturcja karłowa Tropaeolum majus nanum
opis: duże pojedyncze kwiaty, roślina krzewiąca się, wys. 20 do 30 cm
zastosowanie : rabaty i kwiat cięty, polecamy na obwódki, oraz balkony raczej w kwiaciarni nie spotkam nasturcji :oops:

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
1654_DSCN6106.jpg

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Oświadczam że zakupiłam nasiona nasturcji
Posieje i jak urośnie to zrobię sałatke ;) O ile nie będzie mi szkoda takich ładnych kwiatów :cheers:

Homus

Member
Cze 19, 2010
1
0
0
Lirene @ 8 Mar 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=258698Sylwia18 ale śmieszne ;) skąd ja ci wezmę nasturcję <!--emoid:lol:--><!--endemo--> W kwiaciarni nawet jakbym znalazła to wszystko pryskane coby ładnie wyglądało i długo żyło! Mam co prawda znajomego który ma kwiaciarnie ale by mnie chyba wziął za wariatkę jakbym mu powiedziała że ja chce kwiatki szamać <!--emoid:lol:--><!--endemo-->
Jak się dorobię domu z ogródkiem to nie omieszkam zasiać nasturcji w celu późniejszego spożycia <!--emoid:D--><!--endemo-->
A swoją drogą to nawet nie pamiętam jak nasturcja wygląda <!--emoid:oops:--><!--endemo-->
A teraz to się chyba powinnam wstydzić:<span style='font-size:16pt;line-height:100%'>Nasturcja karłowa Tropaeolum majus nanum
opis: duże pojedyncze kwiaty, roślina krzewiąca się, wys. 20 do 30 cm
zastosowanie : rabaty i kwiat cięty, polecamy na obwódki, oraz balkony</span> raczej w kwiaciarni nie spotkam nasturcji <!--emoid:oops:--><!--endemo-->
Witam i odrazu proponuje zakupienie nasion Nasturcji lub uzyskanie takowych od kogos kto ma sam nasturje.Od 10 lat mam nasturje na balkonie i tarasie jest to bardzo latwa w pielegnacji i rozmnazaniu roslina nie trzeba wcale nic przy niej robic tylko stosownie do pogody podlewac ja naprawde nie ma klopotu nastepnego roku z pozyskaniem jej w tym samym miejscu gdzie rosla poprzedniego lata poniewaz po przekwitnieciu widoczne sa nasiona które samo sie rozsiewaja wiec zadnej kwiaciarni nie potrzebujesz i nie musisz sie obawiac ze ktos ja czyms podlewa, a pierny smak kwiatów i jego kapusciana konsystencja pozwoli ci nabyc nowe doswiadcznie smaku

Pozdrawiam Homus

koper

Member
Wrz 12, 2005
18
0
0
Homus @ 19 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=989773Witam i odrazu proponuje zakupienie nasion Nasturcji lub uzyskanie takowych od kogos kto ma sam nasturje.Od 10 lat mam nasturje na balkonie i tarasie jest to bardzo latwa w pielegnacji i rozmnazaniu roslina nie trzeba wcale nic przy niej robic tylko stosownie do pogody podlewac ja naprawde nie ma klopotu nastepnego roku z pozyskaniem jej w tym samym miejscu gdzie rosla poprzedniego lata poniewaz po przekwitnieciu widoczne sa nasiona które samo sie rozsiewaja wiec zadnej kwiaciarni nie potrzebujesz i nie musisz sie obawiac ze ktos ja czyms podlewa, a pierny smak kwiatów i jego kapusciana konsystencja pozwoli ci nabyc nowe doswiadcznie smaku

Pozdrawiam Homus
Hej

Kwiaty są często używane do sałatek.Jest wiele książek z przepisami z użyciem kwiatów.Ja ostatnio w pracy robiłam sałatkę z kwiatami, róznymi sałatami oraz crutonsami.Z tym, że ja mogę kupić specjalne kwiaty do wykorzystania w kuchni i nazywają si ę jadalne kwiaty.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy