- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Sałatka z ogórków konserwowych lub kiszonych
najszybsza, przez niektórych zwana "szwedzką"
6 ogórków kiszonych lub konserwowych (zależy, jakie bardziej lubimy)
1 nieduża cebula
olej
pieprz
cukier
sól
1. Do miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy szczyptę cukru, szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz - ok. 6 ziarenek, by smak był wyraźny. Mieszamy.
2. Dodajemy pokrojone ogórki oraz drobno posiekaną cebulkę i szczypiorek. Odstawiamy na 15 min.
Sałatka ta jest błyskawiczna w wykonaniu, dzięki niej ogórki zyskują na smaku.
Pasuje do prawie wszystkiego - do wszystkich mięs, drobiu, ryby, kiełbasek, klusek z sosami, do jajecznicy i innych jajek.
Jej zaletą jest prostota i błyskawiczność wykonania - u nas jest sałatką "awaryjną"
- kiedy nie ma czasu lub siły na robienie czegoś bardziej skomplikowanego.
I, oczywiście, jest smaczna.
najszybsza, przez niektórych zwana "szwedzką"

6 ogórków kiszonych lub konserwowych (zależy, jakie bardziej lubimy)
1 nieduża cebula
olej
pieprz
cukier
sól
1. Do miseczki wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy szczyptę cukru, szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz - ok. 6 ziarenek, by smak był wyraźny. Mieszamy.
2. Dodajemy pokrojone ogórki oraz drobno posiekaną cebulkę i szczypiorek. Odstawiamy na 15 min.
Sałatka ta jest błyskawiczna w wykonaniu, dzięki niej ogórki zyskują na smaku.
Pasuje do prawie wszystkiego - do wszystkich mięs, drobiu, ryby, kiełbasek, klusek z sosami, do jajecznicy i innych jajek.
Jej zaletą jest prostota i błyskawiczność wykonania - u nas jest sałatką "awaryjną"

I, oczywiście, jest smaczna.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: