Sałatka z ogórków na ostro

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Inspirowana sałatką jedzoną w restauracji, długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, okazało się, że kluczem do sukcesu jest zalanie warzyw gorącym, aromatycznym olejem. Porcja dla dwóch osób.

Składniki:
2 ogórki sałatkowe
1 łyżeczka soli
2 łyżki chińskiego octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
1 ząbek czosnku
0,5-1 papryczka chilli, najlepiej czerwona dla kontrastu (ilość wg gustu i ostrości papryczki)
1 łyżka neutralnego oleju do smażenia

Ogórki obrać ze skóry, przeciąć wzdłuż na ćwiartki, ściąć część z nasionami i odłożyć (w tym przepisie już nie będzie potrzebna, można zużyć np. do koktajlu), każdy kawałek pociąć po skosie na 0,5 cm plasterki (przypominające kształtem kopytka), posypać solą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, zależy od ogórka, chodzi o to, żeby zrobiły się bardziej sprężyste i podatne na wyginanie. W międzyczasie posiekać drobno czosnek i chilli, przełożyć do małego rondelka, wlać do tego olej. Ogórki opłukać wodą i dokładnie odsączyć, wymieszać je z octem i cukrem. Rondelek z czosnkiem i chilli podgrzewać aż zacznie wrzeć, cały czas pilnować i mieszać, smażyć do momentu aż wyraźnie będzie czuć zapach chilli, olej zacznie robić się pomarańczowy, podobnie jak chilli (zacznie tracić kolor). Natychmiast przelać do ogórków i wymieszać. Odstawić minimum na godzinę, ja zwykle przekładam do 0,5 litrowego słoiczka, dzięki temu wszystkie kawałki ogórka są pokryte zalewą i lepiej przechodzą jej smakiem. Można przechowywać kilka dni w lodówce, delikatnie zmiękną, ale ciapy nie będzie.

Moje uwagi:
Osobom nie jedzącym cukru, polecam zastąpienie go innym, dozwolonym słodzidłem, słodki smak jest dość ważny w kuchni chińskiej i potrzebny do uzyskania balansu. Soli nie trzeba się bać, dobrze się spłukuje i ogórki nie mają nawet słonego posmaku.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Salatka byla wysmienita, macerowala sie pare godzin i smak byl boski. Do goracego oleju, oprocz przepisowego czosnku (dalam 2 zabki) dodalam lyzeczke swiezo utluczonego pieprzu Sichuan, ktory po podgrzaniu pachnie oblednie.
Iza, raz jeszcze dziekujemy za inspiracje naszego dzisieszego obiadu
icon_biggrin.gif

edit: ogorkow nie plukalam z soli, odsaczylam je tylko porzadnie na sicie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
1
38
Mmm, uwielbiam pieprz syczuański, następnym razem spróbuję Twojej wersji. Bardzo się cieszę, że przepisy Ci się przydały, kuchnia chińska jakoś nie cieszy się dużym powodzeniem na forum.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy