Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Sałatka z ogórków na ostro
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Izolda" data-source="post: 1591805" data-attributes="member: 1443"><p>Inspirowana sałatką jedzoną w restauracji, długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, okazało się, że kluczem do sukcesu jest zalanie warzyw gorącym, aromatycznym olejem. Porcja dla dwóch osób.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>2 ogórki sałatkowe</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>2 łyżki chińskiego octu ryżowego</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>1 ząbek czosnku</p><p>0,5-1 papryczka chilli, najlepiej czerwona dla kontrastu (ilość wg gustu i ostrości papryczki)</p><p>1 łyżka neutralnego oleju do smażenia</p><p></p><p>Ogórki obrać ze skóry, przeciąć wzdłuż na ćwiartki, ściąć część z nasionami i odłożyć (w tym przepisie już nie będzie potrzebna, można zużyć np. do koktajlu), każdy kawałek pociąć po skosie na 0,5 cm plasterki (przypominające kształtem kopytka), posypać solą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, zależy od ogórka, chodzi o to, żeby zrobiły się bardziej sprężyste i podatne na wyginanie. W międzyczasie posiekać drobno czosnek i chilli, przełożyć do małego rondelka, wlać do tego olej. Ogórki opłukać wodą i dokładnie odsączyć, wymieszać je z octem i cukrem. Rondelek z czosnkiem i chilli podgrzewać aż zacznie wrzeć, cały czas pilnować i mieszać, smażyć do momentu aż wyraźnie będzie czuć zapach chilli, olej zacznie robić się pomarańczowy, podobnie jak chilli (zacznie tracić kolor). Natychmiast przelać do ogórków i wymieszać. Odstawić minimum na godzinę, ja zwykle przekładam do 0,5 litrowego słoiczka, dzięki temu wszystkie kawałki ogórka są pokryte zalewą i lepiej przechodzą jej smakiem. Można przechowywać kilka dni w lodówce, delikatnie zmiękną, ale ciapy nie będzie.</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Osobom nie jedzącym cukru, polecam zastąpienie go innym, dozwolonym słodzidłem, słodki smak jest dość ważny w kuchni chińskiej i potrzebny do uzyskania balansu. Soli nie trzeba się bać, dobrze się spłukuje i ogórki nie mają nawet słonego posmaku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Izolda, post: 1591805, member: 1443"] Inspirowana sałatką jedzoną w restauracji, długo nie mogłam odtworzyć tego smaku, okazało się, że kluczem do sukcesu jest zalanie warzyw gorącym, aromatycznym olejem. Porcja dla dwóch osób. [B]Składniki:[/B] 2 ogórki sałatkowe 1 łyżeczka soli 2 łyżki chińskiego octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 0,5-1 papryczka chilli, najlepiej czerwona dla kontrastu (ilość wg gustu i ostrości papryczki) 1 łyżka neutralnego oleju do smażenia Ogórki obrać ze skóry, przeciąć wzdłuż na ćwiartki, ściąć część z nasionami i odłożyć (w tym przepisie już nie będzie potrzebna, można zużyć np. do koktajlu), każdy kawałek pociąć po skosie na 0,5 cm plasterki (przypominające kształtem kopytka), posypać solą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, zależy od ogórka, chodzi o to, żeby zrobiły się bardziej sprężyste i podatne na wyginanie. W międzyczasie posiekać drobno czosnek i chilli, przełożyć do małego rondelka, wlać do tego olej. Ogórki opłukać wodą i dokładnie odsączyć, wymieszać je z octem i cukrem. Rondelek z czosnkiem i chilli podgrzewać aż zacznie wrzeć, cały czas pilnować i mieszać, smażyć do momentu aż wyraźnie będzie czuć zapach chilli, olej zacznie robić się pomarańczowy, podobnie jak chilli (zacznie tracić kolor). Natychmiast przelać do ogórków i wymieszać. Odstawić minimum na godzinę, ja zwykle przekładam do 0,5 litrowego słoiczka, dzięki temu wszystkie kawałki ogórka są pokryte zalewą i lepiej przechodzą jej smakiem. Można przechowywać kilka dni w lodówce, delikatnie zmiękną, ale ciapy nie będzie. [B]Moje uwagi:[/B] Osobom nie jedzącym cukru, polecam zastąpienie go innym, dozwolonym słodzidłem, słodki smak jest dość ważny w kuchni chińskiej i potrzebny do uzyskania balansu. Soli nie trzeba się bać, dobrze się spłukuje i ogórki nie mają nawet słonego posmaku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Sałatka z ogórków na ostro
Top
Bottom