- Lis 28, 2005
- 33,934
- 6,344
- 113
Sałatka z pieczonych buraków z fetą i oregano
autorstwa Donny Hay,
znaleziona u AgusiH: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/...-buraczkow.html
Składniki:
750 g upieczonych w folii lub ugotowanych buraczków, obranych i pokrojonych w ósemki
1-2 łyżki oliwy extra vergin
sól morska
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
150 g sera feta pokrojonego w kostkę
Sos:
2 łyżki masła
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki listków świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Pokrojone buraczki doprawić solą, cynamonem i kardamonem.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia i skropić oliwą.
Piec przez ok. 15 min.
W małym rondelku stopić masło, dodać ocet balsamiczny i oregano. Doprowadzić do wrzenia.
Buraczki wymieszane z fetą polać gorącym sosem.
Edycja:
Zmniejszyłam ilość cynamonu do dwóch solidnych szczypt i kardamonu do nasionek wydlubanych z dwóch strączków i zmiażdżonych w moździerzu. Niby nie było ich dużo, a w gotowej sałatce smak kardamonu i cynamonu był wyraźnie wyczuwalny.
Buraków nie ważyłam - wzięłam siedem małych sztuk, upieczonych wcześniej w folii aluminiowej.
autorstwa Donny Hay,
znaleziona u AgusiH: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/...-buraczkow.html
Składniki:
750 g upieczonych w folii lub ugotowanych buraczków, obranych i pokrojonych w ósemki
1-2 łyżki oliwy extra vergin
sól morska
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
150 g sera feta pokrojonego w kostkę
Sos:
2 łyżki masła
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki listków świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Pokrojone buraczki doprawić solą, cynamonem i kardamonem.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia i skropić oliwą.
Piec przez ok. 15 min.
W małym rondelku stopić masło, dodać ocet balsamiczny i oregano. Doprowadzić do wrzenia.
Buraczki wymieszane z fetą polać gorącym sosem.
Edycja:
Zmniejszyłam ilość cynamonu do dwóch solidnych szczypt i kardamonu do nasionek wydlubanych z dwóch strączków i zmiażdżonych w moździerzu. Niby nie było ich dużo, a w gotowej sałatce smak kardamonu i cynamonu był wyraźnie wyczuwalny.
Buraków nie ważyłam - wzięłam siedem małych sztuk, upieczonych wcześniej w folii aluminiowej.
Ostatnią edycję dokonał moderator: