Sałatka z pieczonych buraków, fety i oregano

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Sałatka z pieczonych buraków z fetą i oregano
autorstwa Donny Hay,

znaleziona u AgusiH: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2007/...-buraczkow.html

Składniki:
750 g upieczonych w folii lub ugotowanych buraczków, obranych i pokrojonych w ósemki
1-2 łyżki oliwy extra vergin
sól morska
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka mielonego kardamonu
150 g sera feta pokrojonego w kostkę

Sos:
2 łyżki masła
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki listków świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Pokrojone buraczki doprawić solą, cynamonem i kardamonem.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia i skropić oliwą.
Piec przez ok. 15 min.
W małym rondelku stopić masło, dodać ocet balsamiczny i oregano. Doprowadzić do wrzenia.
Buraczki wymieszane z fetą polać gorącym sosem.

Edycja:
Zmniejszyłam ilość cynamonu do dwóch solidnych szczypt i kardamonu do nasionek wydlubanych z dwóch strączków i zmiażdżonych w moździerzu. Niby nie było ich dużo, a w gotowej sałatce smak kardamonu i cynamonu był wyraźnie wyczuwalny.
Buraków nie ważyłam - wzięłam siedem małych sztuk, upieczonych wcześniej w folii aluminiowej.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Bardzo smaczna. Od razu się przyznam, że dałam mniej cynamonu i kardamonu, bo bałam się, że zdominują smak.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,957
2,298
113
No właśnie chciałam pytać, czy nie za dużo kardamonu
icon_biggrin.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Mnie się zdawało, że za dużo.
icon_smile.gif

Ale może ktoś się odważy dać tyle, ile w przepisie?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Robilam pare razy te salatka. Z suszonym oregano smakowala mi bardziej niz ze swiezym, pamietam. Jedna z wersji, zamiast pieczonych burakow zawierala buraki ugotowane z octem balsamicznym i odrobina soli. Rowniez polecam.
 

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Słuchajcie, buraki mi klapły, są lekko pomarszczone i miękkawe. Nie gniją, ale takie klapacze mi się z nich zrobiły. Zapomniałam i nich, nie włożyłam do lodówki i o. Wyjdzie mi z nich coś?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Myślę, że czas im odejść do buraczanego nieba.
icon_wink.gif




U mnie dziś powtórka, bo od razu upiekłam buraków na dwie porcje.

Tatter - też wolę suszone oregano, bo jest bardziej aromatyczne od świeżego.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,934
6,344
113
Moim zdaniem do pieczenia się już nie za bardzo nadają, ale może spróbuj je ugotować?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,957
2,298
113
Rozgadałaś się
zahnlos.gif

Sałatka już za mną. Cynamon i kardamon bardzo na tak, ale maślany smak sosu cuś mi nie odpowiadał.
 

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
Bardzo kusi ta sałatka, tylko nie przepadam za połączeniem buraków i fety. I tak się zastanawiam czym zastąpić... może ser typu włoskiego zdałby egzamin?
Chyba właśnie w takiej wersji wypróbuję ;)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy