- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Wg Jakuba Kuronia, z małymi modyfikacjami
4 pomarańcze
150 g sera feta (lub bałkańskiego)
4 gałązki świeżego tymianku (użyłam kolendry, jakoś mi się lepiej komponowała smakowo)
Sos:
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
kawałek startego świeżego imbiru (1x1 cm)
drobno posiekana papryczka chili
szczypta soli (zamieniłam na sos sojowy japoński)
dorzuciłam kawałek czerwonej cebuli
Pomarańcze obrać z błon, pokroić.
Fetę pokroić w kostkę. Dodać do pomarańczy
Chili posiekać bardzo drobno
Cebulę posiekać, wrzucić do miseczki z zimną wodą. Niech sobie chwilę postoi
Przygotować sos:
wymieszać oliwę, miód i sok z cytryny, dodać imbir i chili. Doprawić sosem sojowym. JK sugeruje, żeby sos odstawić do lodówki, żeby się przegryzł, ja żeby zalać sosem sałatkę i dopiero wtedy całość odstawić, żeby się przegryzła
Cebulę dodać na końcu
4 pomarańcze
150 g sera feta (lub bałkańskiego)
4 gałązki świeżego tymianku (użyłam kolendry, jakoś mi się lepiej komponowała smakowo)
Sos:
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
kawałek startego świeżego imbiru (1x1 cm)
drobno posiekana papryczka chili
szczypta soli (zamieniłam na sos sojowy japoński)
dorzuciłam kawałek czerwonej cebuli
Pomarańcze obrać z błon, pokroić.
Fetę pokroić w kostkę. Dodać do pomarańczy
Chili posiekać bardzo drobno
Cebulę posiekać, wrzucić do miseczki z zimną wodą. Niech sobie chwilę postoi
Przygotować sos:
wymieszać oliwę, miód i sok z cytryny, dodać imbir i chili. Doprawić sosem sojowym. JK sugeruje, żeby sos odstawić do lodówki, żeby się przegryzł, ja żeby zalać sosem sałatkę i dopiero wtedy całość odstawić, żeby się przegryzła
Cebulę dodać na końcu