Sałatka z pomidorów

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,965
2,303
113
Przepis pochodzi z książki "Jamie Oliver w domu".

Na 4 porcje:

1 kg mieszanych dojrzałych pomidorów, różnych kolorów i kształtów
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 duża szczypta suszonego oregano
czerwony ocet winny lub balsamiczny
oliwa z pierwszego tłoczenia
1 ząbek czosnku, obrany i starty na tarce
1 świeża czerwona papryczka chilli, oczyszczona z nasion i posiekana


Pomidory pokroić (na połówki, ćwiartki, zależnie od ich wielkości), wrzucić do durszlaka i oprószyć solidną szczyptą soli. Potrząsnąć, przyprawić jeszcze raz i znowu wymieszać potrząsając. Sól nie wsiąknie w pomidory, tylko wyciągnie z nich nadmiar płynu, dzięki czemu smak stanie się bardziej skoncentrowany. Postawić durszlak z pomidorami na misce i pozostawić na ok. 15 min, po tym czasie wylać cały zebrany sok (ja go wypijam
icon_mrgreen.gif
)

Przełożyć pomidory do miski i posypać oregano (Jamie pisze, że najlepsze jest suszone oregano kwitnące).

Przygotować dressing z jednej części octu i trzech części oliwy oraz czosnku i chilli. Polać pomidory.

Sałatkę można jeść jako samodzielną przekąskę, jest też wspaniała z kulami mozzarelli lub opieczonymi na ruszcie kromkami ciabatty.



Jak dla mnie rewelacja. A, na zdjęciu w książce widać jeszcze listki bazylii.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Zrobiłam i przed chwilą skonsumowaliśmy.

Jak dla mnie świetna!
L. stwierdził: "eee, same pomidory, możesz dokończyć moje"
icon_mrgreen.gif


Będę powtarzać.
anbetung.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy