Bardzo prosta i smaczna. Pasuje zarówno do mięs jak i do ryb. Robię ją jako dodatek do obiadu. Przepis wystarczy dla 3 - 4 osób. Pierwszy raz przepis na nią znalazłam przed laty w "Smakach i aromatach".
Składniki (w przybliżeniu)
- - 1 - 2 pory, zależnie od wielkości, tylko białe części
- - 1 - 2 jabłka - też zależnie od wielkości
- - 1 - 2 ogórki kiszone (ja biorę konserwowe, ale to według smaku i uznania)
- - 3 - 4 łyżki majonezu (niektórzy dodają lekką śmietankę, jogurt naturalny itp. - ja obstaję przy majonezie-
- trochę soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
- dla ozdoby trochę siekanej zieleniny - ja biorę szczypiorek.
Zaczynamy od wyboru, jak ma wygladać ta surówka. Żeby dokładnie wypłukać piasek, niektórzy przecinają warzywo wzdłuż, myję je dokładnie, osuszają i kroją w półplasterki. Ja tak często robię. Inni natomast po umyciu i wysuszeniu, tę białą część porą siekają w okrągłe plasterki. Obie wersje nie różnią się niczym innym poza wyglądem. Do posiekanego pora dodaję obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Żeby nie ściemniały, zaraz kropię je sokiem z cytryny. Jabłek można nie obierać, a niektórzy nawet ścierają je na tarce o grubych oczkach. Mnie ta mieszanina składników o różnej konsystencji nie odpowiada, więc pozostaję przy krojeniu. Zaraz też dodaję trochę cukru (tu warto spróbować, żeby uchwycić odpowiadający nam smak - ja nie preferuję zbyt kwaśnego).
Teraz siekam w kosteczkę ogórki (konserwowych nie obieram, natomiast z kiszonych zdejmuję skórkę) Ogórki powinny nbyć jędrne. Pokrojone w kosteczkę łączymy z porami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i, jeśli trzeba, jeszcze odrobiną cukru - wszystko polewamy wybranym sosem (ja majonezem, bo ma lepszą konsystencję). Mieszamy razem i po ponownym spróbowaniu i ewentualnym dosmaczeniu, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Spotkałam się też u znajomych z tą surówką, do której dodano surową marchewką i kukurydzę z puszki. Odradzam. Chociaż może komuś zasmakuje. Mnie na pewno nie.
Niezależnie od tego, co kto wybierze, życzę smacznego.
Składniki (w przybliżeniu)
- - 1 - 2 pory, zależnie od wielkości, tylko białe części
- - 1 - 2 jabłka - też zależnie od wielkości
- - 1 - 2 ogórki kiszone (ja biorę konserwowe, ale to według smaku i uznania)
- - 3 - 4 łyżki majonezu (niektórzy dodają lekką śmietankę, jogurt naturalny itp. - ja obstaję przy majonezie-
- trochę soku z cytryny
- sól, pieprz, cukier
- dla ozdoby trochę siekanej zieleniny - ja biorę szczypiorek.
Zaczynamy od wyboru, jak ma wygladać ta surówka. Żeby dokładnie wypłukać piasek, niektórzy przecinają warzywo wzdłuż, myję je dokładnie, osuszają i kroją w półplasterki. Ja tak często robię. Inni natomast po umyciu i wysuszeniu, tę białą część porą siekają w okrągłe plasterki. Obie wersje nie różnią się niczym innym poza wyglądem. Do posiekanego pora dodaję obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Żeby nie ściemniały, zaraz kropię je sokiem z cytryny. Jabłek można nie obierać, a niektórzy nawet ścierają je na tarce o grubych oczkach. Mnie ta mieszanina składników o różnej konsystencji nie odpowiada, więc pozostaję przy krojeniu. Zaraz też dodaję trochę cukru (tu warto spróbować, żeby uchwycić odpowiadający nam smak - ja nie preferuję zbyt kwaśnego).
Teraz siekam w kosteczkę ogórki (konserwowych nie obieram, natomiast z kiszonych zdejmuję skórkę) Ogórki powinny nbyć jędrne. Pokrojone w kosteczkę łączymy z porami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i, jeśli trzeba, jeszcze odrobiną cukru - wszystko polewamy wybranym sosem (ja majonezem, bo ma lepszą konsystencję). Mieszamy razem i po ponownym spróbowaniu i ewentualnym dosmaczeniu, posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Spotkałam się też u znajomych z tą surówką, do której dodano surową marchewką i kukurydzę z puszki. Odradzam. Chociaż może komuś zasmakuje. Mnie na pewno nie.
Niezależnie od tego, co kto wybierze, życzę smacznego.
Ostatnią edycję dokonał moderator: