Sałatka z "marynowanych " ogórków

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
z książki "Sałatki" opracowanej przez s. Wheelera

2 średnie ogórki pokroić na bardzo cienkie plasterki
przełożyć do sitka
zasypać 1 łyżką soli
Odstawić na 1 h

Marynata:
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki wody
1,5 łyżki cukru
kilka ziaren pieprzu

Marynatę podgrzewać aż cukier się rozpuści. Schłodzić

Ogórki spłukać i osuszyć

Ogórki zalać marynatą i odstawić na 2 h.
Odcedzić ogórki, doprawić solą i pieprzem
Można dodać koperek (ja dodałam szczypiorek)

242704.jpg
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
marghe? czy trzeba ogorki plukac? Co to daje?
toc caly sok i witaminki poleca w kanal?
Duze roznica jak sie ten fragment pominie?
 

ewa1975

Member
Sie 5, 2005
169
0
0
Zajadałam się taką sałatką będąc dzieckiem. Tylko, że Mama robiła to w bardziej "prozaiczny" sposób - ze zwykłego octu, nie płucząc i nie czekając tyle godzin
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy