- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Tą pyszną sałatkę wypatrzyłam na blogu Apparecchiamo? i od razu wiedziałam, że muszę ją wypróbować
W oryginale jest ser pecorino, którego niestety nie udało mi się kupić, zastąpiłam go więc camembertem o wytrawnym smaku i odrobinę zmodyfikowałam dressing. Sałatka z pewnością będzie u nas często gościła.
3-4 liście sałaty lodowej
2 garście rukoli
1 pomarańcza
1 mała czerwona cebula
camembert
Przygotować dressing, dokładnie mieszając:
3 łyżki oliwy
1 łyżkę miodu
1 łyżkę octu balsamicznego
1 łyżeczkę musztardy
ew. sól do smaku
Sałatę lodowa pokroić lub porwać w nieduże kawałki, podobnie postąpić z rukolą. Cebulę pokroić w piórka. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, cząstki w kawałkach ( bez błonek) dodać do sałaty. Dodać pokrojony w kostkę ser. Składniki sałatki zalać marynatą, wymieszać.
Można podać ze świeżą bagietką.


3-4 liście sałaty lodowej
2 garście rukoli
1 pomarańcza
1 mała czerwona cebula
camembert
Przygotować dressing, dokładnie mieszając:
3 łyżki oliwy
1 łyżkę miodu
1 łyżkę octu balsamicznego
1 łyżeczkę musztardy
ew. sól do smaku
Sałatę lodowa pokroić lub porwać w nieduże kawałki, podobnie postąpić z rukolą. Cebulę pokroić w piórka. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki, cząstki w kawałkach ( bez błonek) dodać do sałaty. Dodać pokrojony w kostkę ser. Składniki sałatki zalać marynatą, wymieszać.
Można podać ze świeżą bagietką.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: