- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Sałatka z ryby, ryzu i papryki
Składniki:
100g ryzu (najlepiej naturalnego)
płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
500g fileta z ryby (np. dorsz)
200g pieczarek
500g kolorowej papryki
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Sos:
4 łyżki bulionu powstałego po duszonej rybie
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka suszonych dowolnych ziół.
1.Ryz gotujemy jak podane jest w przepisie i chłodzimy.
2.Pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę przekrawamy na pół, wykrawamy pestki i kroimy w plasterki.
3.Gotujemy osoloną wodę, dodajemy 1/2 łyżeczki pieprzu i sok z cytryny. Wkładamy rybne filety i gotujemy na małym ogniu w zależności od grubości 5-6 minut. Następnie rybę wyławiamy i chłodzimy.
4.Na mocno rozgrzanej patelni smażymy pieczarki ok. 1 minuty tak aby tylko troszeczkę zmiękły. Następnie pieczarki chłodzimy.
5.Ugotowaną rybę kroimy na 4 centymetrowe kawałki.
6.Robimy sos z wyżej podanych składników.
7.Ryż, papryką,pieczarki i rybę delikatnie mieszamy i polewamy sosem.
ps.Można to wszystko podać na gorąco. Wtedy nic nie chłodzimy a tylko paprykę na teflonowej patelni (bez tłuszczu) przez 2 minuty smażymy.
Składniki:
100g ryzu (najlepiej naturalnego)
płaska łyżeczka pieprzu
1 łyżka soku z cytryny
500g fileta z ryby (np. dorsz)
200g pieczarek
500g kolorowej papryki
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
Sos:
4 łyżki bulionu powstałego po duszonej rybie
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1 łyżka suszonych dowolnych ziół.
1.Ryz gotujemy jak podane jest w przepisie i chłodzimy.
2.Pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę przekrawamy na pół, wykrawamy pestki i kroimy w plasterki.
3.Gotujemy osoloną wodę, dodajemy 1/2 łyżeczki pieprzu i sok z cytryny. Wkładamy rybne filety i gotujemy na małym ogniu w zależności od grubości 5-6 minut. Następnie rybę wyławiamy i chłodzimy.
4.Na mocno rozgrzanej patelni smażymy pieczarki ok. 1 minuty tak aby tylko troszeczkę zmiękły. Następnie pieczarki chłodzimy.
5.Ugotowaną rybę kroimy na 4 centymetrowe kawałki.
6.Robimy sos z wyżej podanych składników.
7.Ryż, papryką,pieczarki i rybę delikatnie mieszamy i polewamy sosem.

ps.Można to wszystko podać na gorąco. Wtedy nic nie chłodzimy a tylko paprykę na teflonowej patelni (bez tłuszczu) przez 2 minuty smażymy.



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: