Sałatka z selera naciowego i jabłek

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Kilka łodyżek selera naciowego, 5-6
4 zielone soczyste jabłka, najlepiej Granny Smith,
4 jajka na twardo,
pół pęczka zielonego koperku,
po 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (lub - kto woli - jogurtu) oraz majonezu,
sól, pieprz biały do smaku,
1 łyżka pokruszonych orzechów włoskich

Łodyżki selera kroimy w plasterki, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Następnie każdą ósemkę kroimy w talarki. Jajka na twardo również staramy sie pokroić na podobne cząstki.
Składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno zielony koperek oraz śmietanę i majonez.
Jeszcze raz delikatnie mieszamy.
W salaterce posypujemy po wierzchu okruchami orzechów.

Zanim zaczniemy chrupać, dobrze jest pozostawić na godzinkę w chłodnym miejscu, ale niekoniecznie.

• Like
Reakcje: qd

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
Bardzo fajna i smaczna sałatka. Piszę to jako osoba, która nie lubi selera naciowego, ale tutaj mi zasmakował. Zrobiłam wczoraj wieczorem na dzisiaj. Powiało wiosną i wielkanocnym stołem. Ominęłam koperek, bo nie lubię, a proporcje dostosowałam do zawartości lodówki.

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Bardzo fajna i smaczna sałatka. Piszę to jako osoba, która nie lubi selera naciowego, ale tutaj mi zasmakował. Zrobiłam wczoraj wieczorem na dzisiaj. Powiało wiosną i wielkanocnym stołem. Ominęłam koperek, bo nie lubię, a proporcje dostosowałam do zawartości lodówki.
No właśnie ... i mnie zasmakowała na czyimś stole lata temu, a przy tym prosta i szybka w wykonaniu. Wczorajsza kolacja urodzinowa (mojego) też nie obyła się bez niej, jako dodatek do "zrazów podstoliny" Jotki - zamiast surówki. Najlepsze, że kuzynka, u której ją pierwszy raz jadłam, nie przypomina sobie, aby ją kiedykolwiek robiła :>

Ostatnia edycja:

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,773
4,833
113
A ten seler obieracie z włókien? Jak do gotowania, to nie obieram, ale w stanie surowym mogą włazić między zęby.

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Ula, nie włażą, ja nie obieram - zresztą seler jest dość drobno posiekany.

• Dzięki
Reakcje: Buka

ankafaka

Well-known member
Kwi 11, 2008
1,501
686
113
A ten seler obieracie z włókien? Jak do gotowania, to nie obieram, ale w stanie surowym mogą włazić między zęby.
Nie obierałam, w ogóle nie wyczuwam włókien. Może to zależy od grubości łodyg? Mam jeszcze kilka do wykorzystania to zwrócę uwagę na nie. Jajka już ugotowane. Tylko jabłko mam mało kwaśne, chociaż to granny smith, ale bardziej kwaskowate by chyba lepiej się komponowały.
Dzięki @janie za podzielenie się przepisem. Rozwiązuje mi „problem” zużywania selera, który kupuje czasem i chciałabym go więcej jeść, ale właśnie nie za bardzo mi podchodził.

• Love
Reakcje: janie

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Reniu, ostry nóż i łyżka do zamieszani wystarczy 😝

• Haha
Reakcje: reniam_123

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Kilka łodyżek selera naciowego, 5-6
4 zielone soczyste jabłka, najlepiej Granny Smith,
4 jajka na twardo,
pół pęczka zielonego koperku,
po 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (lub - kto woli - jogurtu) oraz majonezu,
sól, pieprz biały do smaku,
1 łyżka pokruszonych orzechów włoskich

Łodyżki selera kroimy w plasterki, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Następnie każdą ósemkę kroimy w talarki. Jajka na twardo również staramy sie pokroić na podobne cząstki.
Składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz, posiekany drobno zielony koperek oraz śmietanę i majonez.
Jeszcze raz delikatnie mieszamy.
W salaterce posypujemy po wierzchu okruchami orzechów.

Zanim zaczniemy chrupać, dobrze jest pozostawić na godzinkę w chłodnym miejscu, ale niekoniecznie.
Zwykle robię z połowy porcji (na 2 jabłkach itd.) Ankaf.... odrobina koperku nie dominuje. Zresztą można go zastąpić łyżeczką siekanej pietruszki. Tu chodzi o lepszy efekt kolorystyczny.

• Like
Reakcje: ankafaka

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,007
274
83
Dzięki za przepis, ja uwielbiam seler naciowy, zwyczajowo robię to co mam w lodówce. a tę sałatkę to trzeba tak posolić na słono, czy ona ma być słodka od jabłek? jak Wam smakuje bardziej?

• Like

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Martha, solimy, ale oszczędnie. Tę ostatnio musiałam dosalać, bo trochę mało wyrazista była. To też zależy od jabłek. Dlatego granny smith, bo są raczej kwaśne, soczyste i twarde. W sezonie mogą być też mało dojrzałe antonówki. Wiem, bo mam.

• Like
Reakcje: MarthaB

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
771
1,004
93
Fajna sałatka, jutro wypróbuję, dzisiaj kupiłam seler naciowy, bo robiłam na kolację sałatkę z łososiem i właśnie selerem (jedna z najulubieńszych u mnie w domu, chociaż za samym selerem nikt nie przepada). Sporo łodyg zostało, jajka, jabłka i pozostałe składniki mam 👏 Dzięki @janie 😍

• Dzięki

Kokos

Well-known member
Sty 14, 2022
771
1,004
93
Melduję, że zrobiłam 👍 Bardzo nam smakowała, z tym, że dałam tylko 2 jabłka, bo raczej duże były, pokroiłam je zwyczajnie w kostkę. Dałam jeszcze natkę pietruszki i dużo więcej orzechów. A i sok z cytryny. Jogurt z majonezem.

• Love

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy