Sałatka z surowego kalafiora
proporcje podaję "na oko" ponieważ dużo zależy od ostrości chrzanu-czasem daję go więcej.
-mały kalafior lub pół dużego
- łyżeczka chrzanu
-4-5 dużych łyżek(do zupy) jogurtu naturalnego
-sól-do smaku
-łyżeczka octu do wymoczenia kalafiora
1.Do naczynia w którym mieści się kalafior wlewam letnią wodę,dodaję łyżeczkę octu.
2.Obieram kalafiora z liści i dzielę na duże części-a te wkładam na kilka minut do wody z octem,po czym osączam na ścierce/ręczniku papierowym.
3.Tu dwie opcje do wyboru-albo ścieram kalafiora na tarce-na największych oczkach albo dzielę na malutkie "różyczki".
4.Jogurt mieszam z chrzanem i solą-mieszam z kalafiorem.
proporcje podaję "na oko" ponieważ dużo zależy od ostrości chrzanu-czasem daję go więcej.
-mały kalafior lub pół dużego
- łyżeczka chrzanu
-4-5 dużych łyżek(do zupy) jogurtu naturalnego
-sól-do smaku
-łyżeczka octu do wymoczenia kalafiora
1.Do naczynia w którym mieści się kalafior wlewam letnią wodę,dodaję łyżeczkę octu.
2.Obieram kalafiora z liści i dzielę na duże części-a te wkładam na kilka minut do wody z octem,po czym osączam na ścierce/ręczniku papierowym.
3.Tu dwie opcje do wyboru-albo ścieram kalafiora na tarce-na największych oczkach albo dzielę na malutkie "różyczki".
4.Jogurt mieszam z chrzanem i solą-mieszam z kalafiorem.