Przepis pochodzi z miesięcznika "Kuchnia". Podaję wersję w proporcji dla 4 osób.
Składniki
1 sałata lodowa (niezbyt duża)
1 czerwona cebula
8 dkg suszonych pomidorów
4 plastry bekonu (ok.20 dkg)
bułka pszenna (4 dkg) pokrojona na grzanki
sos
50 ml oliwy
sok z 1 cytryny
sól, pieprz, cukier
1/2 łyżeczki musztardy
Najpierw przygotowujemy sos. Mieszamy musztardę, sól, cukier i pieprz, póżniej sok z cytryny i stopniowo dolewamy oliwę. Ja zwiększyłam ilość składników, bo do tej ilości sałatki, było go dla mnie stanowczo za mało. Ale to rzecz gustu i pozostawiam Wam do uznania.
Smażymy bekon, zdejmujemy go z patelni i na pozostałym tłuszczu smażymy grzanki. Umytą i osuszoną sałatę układamy na talerzach (ja ją porwałam na mniejsze kawałki), na niej cebule pokrojoną w plastry. Dodajemy pokrojone pomidory, bekon, grzanki i polewamy sosem. Można udekorować koperkiem.
Składniki
1 sałata lodowa (niezbyt duża)
1 czerwona cebula
8 dkg suszonych pomidorów
4 plastry bekonu (ok.20 dkg)
bułka pszenna (4 dkg) pokrojona na grzanki
sos
50 ml oliwy
sok z 1 cytryny
sól, pieprz, cukier
1/2 łyżeczki musztardy
Najpierw przygotowujemy sos. Mieszamy musztardę, sól, cukier i pieprz, póżniej sok z cytryny i stopniowo dolewamy oliwę. Ja zwiększyłam ilość składników, bo do tej ilości sałatki, było go dla mnie stanowczo za mało. Ale to rzecz gustu i pozostawiam Wam do uznania.
Smażymy bekon, zdejmujemy go z patelni i na pozostałym tłuszczu smażymy grzanki. Umytą i osuszoną sałatę układamy na talerzach (ja ją porwałam na mniejsze kawałki), na niej cebule pokrojoną w plastry. Dodajemy pokrojone pomidory, bekon, grzanki i polewamy sosem. Można udekorować koperkiem.