- Sty 3, 2008
- 481
- 0
- 0
Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju jak ktoś woli - dobrze odsączyc,
świeża papryka czerwona - trę na V-heblu w słupki,
pół sałaty lodowej- porwac na większe kawałki,
2 jajka na twardo zetrzec na tarce,
ser żółty zetrzec na tarce - kilka łyżek,
mała puszka kukurydzy,
sos: 2 łyżki majonezu + łyżka śmietany (ja daję jogurt gercki), ząbek czosnku, sól, pieprz, słodka papryka, odrobinę ziół prowansalskich = wymieszac i sosik gotowy.
Teraz układamy warstwami i zalewamy sosem i tak do wykończenia składników. Ja robię tak:
od spodu: sałata lodowa, tuńczyk, kukurydza, ser żółty, kukurydza, papryka, sos i tak od nowa. Zazwyczaj zakańczam papryką i ozdabiam czymś zielonym.
Ilośc składników zależy od tego ile tej sałatki chcemy przyrządzic - nie może byc tez za sucha, więc dobrze polac sos dwa razy. Ja osobiście przekładam warstwy dwa razy.
Czasem robię ją do pracy i ze smakiem zajadam. Czasem serwuję gościom, jak wiem że ktoś za godzinę czy dwie zawita.
Życzę smacznego!
puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju jak ktoś woli - dobrze odsączyc,
świeża papryka czerwona - trę na V-heblu w słupki,
pół sałaty lodowej- porwac na większe kawałki,
2 jajka na twardo zetrzec na tarce,
ser żółty zetrzec na tarce - kilka łyżek,
mała puszka kukurydzy,
sos: 2 łyżki majonezu + łyżka śmietany (ja daję jogurt gercki), ząbek czosnku, sól, pieprz, słodka papryka, odrobinę ziół prowansalskich = wymieszac i sosik gotowy.
Teraz układamy warstwami i zalewamy sosem i tak do wykończenia składników. Ja robię tak:
od spodu: sałata lodowa, tuńczyk, kukurydza, ser żółty, kukurydza, papryka, sos i tak od nowa. Zazwyczaj zakańczam papryką i ozdabiam czymś zielonym.
Ilośc składników zależy od tego ile tej sałatki chcemy przyrządzic - nie może byc tez za sucha, więc dobrze polac sos dwa razy. Ja osobiście przekładam warstwy dwa razy.
Czasem robię ją do pracy i ze smakiem zajadam. Czasem serwuję gościom, jak wiem że ktoś za godzinę czy dwie zawita.
Życzę smacznego!