- Sty 27, 2006
- 4,394
- 1,847
- 113

Sałatka z warzyw zimowych
2-3 ogórki kiszone
½ średniej wielkości selera
Por - ilość według życzenia
80-100 g marchewki po koreańsku – morkow cza
Garść brukselek
Według życzenia liście sałatki (sezonowe)
Dressing:
50 ml oliwy
25 g miodu
25 g octu jabłecznego
2-3 ząbki czosnku posiekane
25 g musztardy ziarnistej
Listki pietruszki posiekane
Selera, pora, brukselki cienko poszatkuj – można to zrobić nożem, ale bardzo pomocna będzie
szatkownica typu „mandolina”. Poszatkowanego pora można sparzyć wrzątkiem na sicie i odcisnąć - przygotowany w ten sposób nie będzie bardzo ostry. Ogórki pokrój w cienkie plasterki.
Wymieszaj intensywnie razem wszystkie ingredienty dressingu. Ma powstać emulsja.
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. I pamiętaj, że możesz komponować je dowolnie –
zamieniając lub dodając ingredienty.
