Sałatka z zielonych pomidorów II

Baśka

Member
Wrz 13, 2004
1,129
0
36
Sałatka z zielonych pomidorów II

składniki:
2 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
2 szklanki 10% octu
6 szklanek wody
szklanka cukru
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżeczka goździków
sól
wykonanie:
Pomidory umyć i pokroić w cienkie talarki. Układać w misce, przesypując warstwy solą. Nakryć pokrywką i zostawić w chłodnym miejscu na 12-16 godzin. Po tym czasie wylać wytworzony sok, a pomidory wymieszać z obraną, pokrojoną w cienkie talarki cebulą i odstawić na 15 min. W dużym emaliowanym garnku zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć pomidory i cebulę, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować warzywa jeszcze przez 10 min. Gorącą sałatkę przełożyć do wyprażonych w piekarniku słoików, zamknąć nakrętkami. Po wystudzeniu odstawić w chlodne miejsce.
 

mexikana

Member
Sty 15, 2008
6,761
0
0
Zrobione, wyszlo mi 6 sloikow roznej wielkosci. Jutro postaram sie wstawic zdjecia.