Sałatka z zielonych pomidorów

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
5 kg zielonych pomidorów
1 kg cebuli
sól /ok.1 szklanki/

zalewa:
1,5 l wody
2 niepełne szklanki octu 10%
45 dkg cukru

Pomidory pokroić w cienkie krążki, cebulę w półkrążki lub wiórka, zasypać solą, dodać odrobinkę octu, wymieszać i zostawić na 12 godz.
Następnie lekko dcisnąć powstały sok.
Zagotować składniki zalewy, na gotującą wrzucić pomidory z cebulą - gotować na wolnym ogniu mieszając, aż będą prawie miękkie /prawie !!!/.
Gorące nakładać do słoików, zakręcić, odwrócić, pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,019
0
36
chyba trza mieć małą szklarenkę
icon_sad.gif
 

alik

Member
Cze 15, 2005
293
0
0
kiedy pomidory czerwone sie już kończa /nie ma dostatecznej pogody aby dojrzały/, są w sprzedaży też zielone, ale to chyba pod koniec wrzesnia.
 

Nunia

Member
Mar 12, 2005
289
0
16
Ponieważ w przyszłym tygodniu prawdopodobnie zostanę posiadczaką 5 kg zielonych pomidorów mam głoopie pytanie - czy ten sok co się wydzieli z pomidorów wylewamy, czy dodajemy do zalewy????
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Nunia

Member
Mar 12, 2005
289
0
16
Poprosiłam tatę żeby mi kupił na giełdzie 5 kg zileonych pomidorów - i on mi kupił 18 kg - o matko i córko dzisiaj przyjadą!
 

Nunia

Member
Mar 12, 2005
289
0
16
Wykończyłam te pomidory, albo one mnie.
Wykorzytałam wszytkie trzy obecne na forum przepisy na sałatkę z zielonych pomidorów.
Teraz się boję, że będą za octowe.
Ale pachną tak jak te co je rodzice dawno temu robili!
Kiedy można próbować?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy