Wczoraj miałam dzień "serowy". Zaopatrzyłam się w różne sery, a póżniej zastanawiałam się, jak je wykorzystać. Pomogła mi w tym Agnieszka Kręglicka i jej przepisy. Składniki wystarczą dla 6 osób, ja zrobiłam ją dla siebie z mniejszej porcji.
Składniki
80 dkg ziemniaków
10 dkg sera gorgonzola, roquefort lub inny tłusty blue (pleśniowy błękitny)
garść łuskanych orzechów włoskich
1 cebula pokrojona w piórka (ja wzięłam białą)
1 łyżka oliwy
sól.
sos
1 łyżka musztardy Dijon (brałam zwykłą delikatesową)
1 łyżka miodu (ja miałam tylko gryczany, może być inny)
2 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz
6 łyżek oliwy
Ziemniaki porządnie myjemy i gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Składniki sosu (poza oliwą) mieszamy, potem stopniowo, po łyżce, dodajemy oliwę wcierając dokładnie, aż powstanie kremowy sos winegret.
Gorące ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę i polewamy sosem. Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej na złoto cebulę, dodajemy orzechy i chwilę smażymy razem.
Pokruszonym serem posypujemy ziemniaki, następnie cebulką z orzechami. Wszystko mieszamy.
Sałatka najlepsza jest lekko ciepła, kiedy gorąca cebulka rozpuszcza trochę ser na ziemniakach.
Składniki
80 dkg ziemniaków
10 dkg sera gorgonzola, roquefort lub inny tłusty blue (pleśniowy błękitny)
garść łuskanych orzechów włoskich
1 cebula pokrojona w piórka (ja wzięłam białą)
1 łyżka oliwy
sól.
sos
1 łyżka musztardy Dijon (brałam zwykłą delikatesową)
1 łyżka miodu (ja miałam tylko gryczany, może być inny)
2 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz
6 łyżek oliwy
Ziemniaki porządnie myjemy i gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku. Składniki sosu (poza oliwą) mieszamy, potem stopniowo, po łyżce, dodajemy oliwę wcierając dokładnie, aż powstanie kremowy sos winegret.
Gorące ziemniaki obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę i polewamy sosem. Odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej na złoto cebulę, dodajemy orzechy i chwilę smażymy razem.
Pokruszonym serem posypujemy ziemniaki, następnie cebulką z orzechami. Wszystko mieszamy.
Sałatka najlepsza jest lekko ciepła, kiedy gorąca cebulka rozpuszcza trochę ser na ziemniakach.