Sałatka ze szparagów "Ostatniej szansy"

Ewurka

Member
Cze 26, 2005
28
0
0
2 pęczki szparagów
5 jaj
Szczypior zcebulki dymki
Puszka kukurydzy konserwowej
Sos holenderski

Szparagi gotuję w osolonej i osukrzonej wodzie,na niezbyt miękko,po czym kroję na około 2-3 cm. odcinki.
Dodaję ugotowane i pokrojone w kostkę jaja i poszatkowany szczypior.
Dorzucam odsączoną z zalewy kukurydzę.
Całość zwieńczam sosem holenderskim.

Myślę,żę można spróbować zastosować delikatny inny sosik np. majonezowy, albo koperkowy. Będzie pewnie równie wyśmienite.

Na zdrowie

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
ja nie wiem co to sos holenderski
instrukcje poprosze
icon_smile.gif

Ewurka

Member
Cze 26, 2005
28
0
0
To jest bardzo delikatny sosik, nadający się do szparagów, kalafiora, brokułów....polędwicy, także delikatnej ryby.
Nie jest prosty w przygotowaniu,ale myślę,że warto się przy nim pomęczyć. Mnie zaczął się udawać za jakimś 6 może 7 razem.
Stosuję przepis dość uproszczony,bo niektóre źródła zalecają jako jeden ze składników białe wino.
Ja robię go w ten sposób:

Masło (250 g.) roztapiam na małym ogniu, zbieram pianę i nieco wystudzam.
Następnie delikatnie przelewam do innego naczynia, aby serwatka pozostała na dnie. 3 Żółtka mieszam z łyżką wody w małym garneczku, wstawiam do kąpieli wodnej i na małym ogniu ubijam na krem ubijakiem do piany tzw.trzepaczką.
Musi powstać jasny,gęsty krem. Wlewam do niego wolniutko wychłodzone masło (cały czas ubijając). Doprawiam sokiem z cytryny (1 łyżka), solą i białym pierzem.
Spróbujcie. Warto. 8) :!:

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
robilam ta salatke w piatek ,jednakze nie wyszedl mi sosik :roll:

Zamiast tego zrobilam dressing z oliwy, balsamicznego octu i musztardy .POlaczenie szparagow jaj i dymki bardzo smaczne( ja jeszcze dorzucilam pomidorki koktajlowe i oliwki i przeksztalcilam ta salatke na cos w stylu wloskim

MAm nadzieje ze nastepnym razem uda mi sie zrobic ten sosik tak jak byc powinien :mrgreen:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
to ja zaraz dopisze 2 sosy
jakos za pierwszym razem mi wyszedl.
sosy na bazie zoltek doskonale "chodza" ze szparagami.
Ja robilam bearnaise na pierwsza Jarka kolacje u mnie ;)

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
Jutro zrobię ,bo dziś dostałam Całą masę szparagów,właśnie skończyłam je gotować.A lubię je w podane w prosty sposób
bussi.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy