Sałatka zimowa Pani Krysi, która powala mnie na kolana :)

sapphire

Member
Kwi 1, 2009
648
0
0
Tak, Duende. Lubię robić dużo przetworów, a później jest skąd wyciągać
icon_biggrin.gif
Teraz gromadzę przepisy, a później składniki i... do roboty.

Ogromnie się cieszę, że trafiłam na to forum - cały czas gromadzę jakieś fajne pomysły, szkoda tylko, że w takim samym tempie nie dam rady ich wypróować
icon_wink.gif
. Z Wami też tak jest?

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
och, dokładnie tak samo.
Ta sałatka jest tak polecana, że żal by było jej nie zrobić
icon_smile.gif

Gdy w spiżarni pełno różności to żadni niezapowiedziani goście nie straszni a też wielka oszczędność i czasu i pieniędzy...
icon_smile.gif

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Moja mama twierdzi, że kapuściano-buraczane przetwory mają tę przewagę nad innymi, że w zasadzie można je robić przez cały rok.

Robiłam w ubiegłym roku z młodą "cukrową" kapustą (jakoś na przełomie maja i czerwca - kiedy ceny kapusty znacznie spadły). Od zawsze mama robiła tę sałatkę z dodatkiem buraczków ugotowanych wcześniej w skórkach, ponieważ zachowują wspaniale swój kolor i łatwo się trą.

Czasami dodaję także paprykę pokrojoną w paseczki.

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Pewnie, robotę trzeba sobie rozłożyć - zawsze to łatwiej, niż wszystko na raz
icon_smile.gif

Ja się kiedyś szarpnęłam, z koleżanką na spółkę, i zrobiłyśmy w takim wielkim plastikowym wiaderku (chyba ze trzydzieści litrów miało) - a jakie wzbudziłyśmy zainteresowanie w sklepie AGD, kiedy powiedziałyśmy, że właśnie na sałatkę potrzebujemy tego wiaderka...
icon_wink.gif

Panie myślały, że sałatka będzie taka warzywna z ziemniaczkami i groszkiem... i że jakieś wesele się szykuje...
icon_wink.gif
rofl.gif
icon_mrgreen.gif

Ale nie był to dobry pomysł, bo BARDZO trudno się w takim wiaderku miesza...
icon_mrgreen.gif
dump.gif

Pela

Member
Lis 21, 2008
560
0
0
sapphire @ 12 May 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=854942Taszkoda tylko, że w takim samym tempie nie dam rady ich wypróować
icon_wink.gif
. Z Wami też tak jest?
Ja też tak mam
icon_smile.gif
- mam tyle przepisów w książkach kucharskich, no i tyle jeszcze do znalezienia w necie, ze przydałyby sie ze cztery życia

Bardzo mi się spodobał ten przepis, już go sobie zapisałam do zrobienia na zimę.

Ale pewnie nie wytrzymam i wcześniej zrobię trochę "na spróbowanie i tak będę próbować całe lato
lecker.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Karotko czy zalewa taka sama jak w sałatce zimowej?
tylko kapucha i buraczki czy coś jeszcze?
a ona tylko na przetwory czy może będzie gotowa do jedzenia po kilku dniach, tygodniach?

lecker.gif

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Wszystko tak samo, tylko dodaję paprykę w paseczkach - jaką mam i ile mam (daję zazwyczaj zieloną, która nie bardzo smakuje marynowana czy nadziewana) - czasem mi zostaje odrobina, której nie zmieszczę do przygotowanych słoików, lub któryś słoik się nie zamknie, jak należy - wtedy zjadamy na bieżąco.
A składniki, jak w sałatce na początku wątku: buraki, kapusta, cebula, marchewka i papryka.
Kiedyś po prostu marchewkę zastąpiłam papryką - przez POMYŁKĘ... zawiesiła mi się pamięć trwała ...
biggrinflip.gif

Ale myślę, że dla pewności można dać 1 kg papryki (dla równowagi składników) i o 1/5 zwiększyć ilość reszty składników: octu, wody, oleju, cukru, etc.

Z papryką sałatka nabiera takiego troszkę innego wyrazu - jest bardziej intensywna w smaku.

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Dziękuję
bussi.gif

mniam.gif

Deanne

Member
Lis 15, 2006
52
0
0
kiedy najlepiej zabrac sie za te salatke?
Kiedy jest sezon na buraki i kapuste tzn kiedy te warzywa sa najtansze?

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Moim zdaniem można się zabrać za nią, kiedy wszystkie inne przetwory mamy zrobione - czyli po sezonie.
Kiedy już minie czas owoców, papryki i ogórków - wtedy można na spokojnie robić tę sałatkę
icon_biggrin.gif

A w środku zimy też już ją robiłam - bo wcześniej, jesienią, nie było mnie w domu - a po powrocie musiałam odetchnąć i odpocząć (po pracowitym sezonie jabłkowym we Włoszech)... i tak mi troszkę zeszło, że śniegi mnie zastały...
icon_wink.gif

Ale zima to nie jest problem - kapusta, buraczki, marchewka i cebulka tanie, jak przysłowiowy barszcz
icon_wink.gif

beata

Member
Gru 22, 2005
440
0
0
Ja robiłam ja wczoraj z połowy porcji . Na tak zwane sprobowanie.Wyszla pyszna na pewno w sierpniu/wrzesniu zrobie jej więcej
icon_smile.gif

ewa77

Member
Sty 6, 2009
333
0
0
Zrobiłam i taka próbowana z gara w czasie gotowania była smaczna. Moja córka całkiem antysałatkowa jeśli chodzi o takie ze słoika o dziwo stwierdziła, że jest pyszna.Dziękuję za przepis.
cvety.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
34,080
6,578
113
Ja bym nie ryzykowała - szkoda pracy i surowca, poza tym warzywa mogą być ciut za twarde.

Przyznam się, że mnie na kolana nie rzuciła. Zrobiłam raz i więcej nie mam ochoty powtarzać.
Ale ja ogólnie mało kapustowa jestem....

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy