Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Salatki latwe i pyszne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1712766" data-attributes="member: 2354"><p>2 salatki, jajeczna i salatka swidnicka.</p><p></p><p>Przejrzalam dzial z salatkami zeby nie powtarzac, znalazlam jedna jajeczna, ale ja robie inna, nie ma tez salatki swidnickiej, a kto z Was Wroclawianek pamieta dawna Piwnice Swidnicka we wroclawskim ratuszu?</p><p></p><p>1. Salatka jajeczna na moj sposob, ilosc skladnikow mozna zmieniac, tu na 4 jajka:</p><p></p><p>jajka ugotowane na twardo (ja gotuje 6,5 min. w sam raz)</p><p></p><p>jedna srednia cebula lub pol duzej: czerwona lub biala salatkowa</p><p></p><p>zielona cebulka lub szczypiorek</p><p></p><p>natka pietruszki</p><p></p><p>jedna mloda lodyga selera naciowego z listkami</p><p></p><p>majonez raczej nie slodkawy, ilosc wg uznania</p><p></p><p>sol, pieprz, ewntualnie troszke musztardy lub octu winnego do wyboru - do smaku</p><p></p><p>Ugotowane jajka drobno posiekac, cebule pokroic w drobna kostke, tak samo lodyge selera, szczypiorek lub zielona cebulke, dodac majonez, doprawic sola i pieprzem, jesli majonez za slaby w smaku, to dodac lyzeczke dobrej musztardy albo kilka kropel octu winnego, wszystko dobrze wymieszac.</p><p></p><p>Seler mozna opuscic, ale on dodaje naprawde dobrego smaku. Cebula czerwona wg. mnie daje lepszy smak.</p><p></p><p>Do podania: bagietka z maslem (moze byc najpierw podpieczona, ale podana zimna) albo dobry chleb z maslem, moga tez byc krakersy. Obok pasowalby ogorek kiszony lub marynowany, pikantne rzodkiewki z mlodymi listkami, male kolorowe papryczki.</p><p></p><p>---------------------------------------------------------------------------------</p><p></p><p>Salatka swidnicka, jadlam raz tam oryginal, a tu "odtworzenie" wg. mego smaku, dosc trafione:</p><p></p><p>3 skladniki (proporcje do uznania):</p><p></p><p>zielony mrozony groszek lub swiezy w sezonie jak ktos ma (nigdy, przenigdy z puszki, nie nadaje sie, bedzie pudlo)</p><p></p><p>dobrej jakosci szynka</p><p></p><p>dobry nie slodkawy majonez, sol do smaku.</p><p></p><p>Groszek mrozony byl juz uprzednio blanszowany, nie trzeba gotowac, najwyzej przelac ciepla woda</p><p></p><p>szynke pokroic w drobna kosteczke, mniejsza niz 1 cm</p><p></p><p>groszek, szynke i majonez wymieszac razem, jesli trzeba - doprawic sola, zalezy od tego jak slona byla szynka.</p><p></p><p>Do podania najlepiej krakersy lub bagietka z maslem, moze tez byc chleb z maslem.</p><p></p><p>Proste, ale jakie dobre. Prostota jest genialna.</p><p></p><p>Takie salatki dobre tez na pogaduszki, dla niespodziewanych gosci, robi sie b. szybko. Smacznego.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1712766, member: 2354"] 2 salatki, jajeczna i salatka swidnicka. Przejrzalam dzial z salatkami zeby nie powtarzac, znalazlam jedna jajeczna, ale ja robie inna, nie ma tez salatki swidnickiej, a kto z Was Wroclawianek pamieta dawna Piwnice Swidnicka we wroclawskim ratuszu? 1. Salatka jajeczna na moj sposob, ilosc skladnikow mozna zmieniac, tu na 4 jajka: jajka ugotowane na twardo (ja gotuje 6,5 min. w sam raz) jedna srednia cebula lub pol duzej: czerwona lub biala salatkowa zielona cebulka lub szczypiorek natka pietruszki jedna mloda lodyga selera naciowego z listkami majonez raczej nie slodkawy, ilosc wg uznania sol, pieprz, ewntualnie troszke musztardy lub octu winnego do wyboru - do smaku Ugotowane jajka drobno posiekac, cebule pokroic w drobna kostke, tak samo lodyge selera, szczypiorek lub zielona cebulke, dodac majonez, doprawic sola i pieprzem, jesli majonez za slaby w smaku, to dodac lyzeczke dobrej musztardy albo kilka kropel octu winnego, wszystko dobrze wymieszac. Seler mozna opuscic, ale on dodaje naprawde dobrego smaku. Cebula czerwona wg. mnie daje lepszy smak. Do podania: bagietka z maslem (moze byc najpierw podpieczona, ale podana zimna) albo dobry chleb z maslem, moga tez byc krakersy. Obok pasowalby ogorek kiszony lub marynowany, pikantne rzodkiewki z mlodymi listkami, male kolorowe papryczki. --------------------------------------------------------------------------------- Salatka swidnicka, jadlam raz tam oryginal, a tu "odtworzenie" wg. mego smaku, dosc trafione: 3 skladniki (proporcje do uznania): zielony mrozony groszek lub swiezy w sezonie jak ktos ma (nigdy, przenigdy z puszki, nie nadaje sie, bedzie pudlo) dobrej jakosci szynka dobry nie slodkawy majonez, sol do smaku. Groszek mrozony byl juz uprzednio blanszowany, nie trzeba gotowac, najwyzej przelac ciepla woda szynke pokroic w drobna kosteczke, mniejsza niz 1 cm groszek, szynke i majonez wymieszac razem, jesli trzeba - doprawic sola, zalezy od tego jak slona byla szynka. Do podania najlepiej krakersy lub bagietka z maslem, moze tez byc chleb z maslem. Proste, ale jakie dobre. Prostota jest genialna. Takie salatki dobre tez na pogaduszki, dla niespodziewanych gosci, robi sie b. szybko. Smacznego. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Salatki latwe i pyszne
Top
Bottom