2 salatki, jajeczna i salatka swidnicka.
Przejrzalam dzial z salatkami zeby nie powtarzac, znalazlam jedna jajeczna, ale ja robie inna, nie ma tez salatki swidnickiej, a kto z Was Wroclawianek pamieta dawna Piwnice Swidnicka we wroclawskim ratuszu?
1. Salatka jajeczna na moj sposob, ilosc skladnikow mozna zmieniac, tu na 4 jajka:
jajka ugotowane na twardo (ja gotuje 6,5 min. w sam raz)
jedna srednia cebula lub pol duzej: czerwona lub biala salatkowa
zielona cebulka lub szczypiorek
natka pietruszki
jedna mloda lodyga selera naciowego z listkami
majonez raczej nie slodkawy, ilosc wg uznania
sol, pieprz, ewntualnie troszke musztardy lub octu winnego do wyboru - do smaku
Ugotowane jajka drobno posiekac, cebule pokroic w drobna kostke, tak samo lodyge selera, szczypiorek lub zielona cebulke, dodac majonez, doprawic sola i pieprzem, jesli majonez za slaby w smaku, to dodac lyzeczke dobrej musztardy albo kilka kropel octu winnego, wszystko dobrze wymieszac.
Seler mozna opuscic, ale on dodaje naprawde dobrego smaku. Cebula czerwona wg. mnie daje lepszy smak.
Do podania: bagietka z maslem (moze byc najpierw podpieczona, ale podana zimna) albo dobry chleb z maslem, moga tez byc krakersy. Obok pasowalby ogorek kiszony lub marynowany, pikantne rzodkiewki z mlodymi listkami, male kolorowe papryczki.
---------------------------------------------------------------------------------
Salatka swidnicka, jadlam raz tam oryginal, a tu "odtworzenie" wg. mego smaku, dosc trafione:
3 skladniki (proporcje do uznania):
zielony mrozony groszek lub swiezy w sezonie jak ktos ma (nigdy, przenigdy z puszki, nie nadaje sie, bedzie pudlo)
dobrej jakosci szynka
dobry nie slodkawy majonez, sol do smaku.
Groszek mrozony byl juz uprzednio blanszowany, nie trzeba gotowac, najwyzej przelac ciepla woda
szynke pokroic w drobna kosteczke, mniejsza niz 1 cm
groszek, szynke i majonez wymieszac razem, jesli trzeba - doprawic sola, zalezy od tego jak slona byla szynka.
Do podania najlepiej krakersy lub bagietka z maslem, moze tez byc chleb z maslem.
Proste, ale jakie dobre. Prostota jest genialna.
Takie salatki dobre tez na pogaduszki, dla niespodziewanych gosci, robi sie b. szybko. Smacznego.
Przejrzalam dzial z salatkami zeby nie powtarzac, znalazlam jedna jajeczna, ale ja robie inna, nie ma tez salatki swidnickiej, a kto z Was Wroclawianek pamieta dawna Piwnice Swidnicka we wroclawskim ratuszu?
1. Salatka jajeczna na moj sposob, ilosc skladnikow mozna zmieniac, tu na 4 jajka:
jajka ugotowane na twardo (ja gotuje 6,5 min. w sam raz)
jedna srednia cebula lub pol duzej: czerwona lub biala salatkowa
zielona cebulka lub szczypiorek
natka pietruszki
jedna mloda lodyga selera naciowego z listkami
majonez raczej nie slodkawy, ilosc wg uznania
sol, pieprz, ewntualnie troszke musztardy lub octu winnego do wyboru - do smaku
Ugotowane jajka drobno posiekac, cebule pokroic w drobna kostke, tak samo lodyge selera, szczypiorek lub zielona cebulke, dodac majonez, doprawic sola i pieprzem, jesli majonez za slaby w smaku, to dodac lyzeczke dobrej musztardy albo kilka kropel octu winnego, wszystko dobrze wymieszac.
Seler mozna opuscic, ale on dodaje naprawde dobrego smaku. Cebula czerwona wg. mnie daje lepszy smak.
Do podania: bagietka z maslem (moze byc najpierw podpieczona, ale podana zimna) albo dobry chleb z maslem, moga tez byc krakersy. Obok pasowalby ogorek kiszony lub marynowany, pikantne rzodkiewki z mlodymi listkami, male kolorowe papryczki.
---------------------------------------------------------------------------------
Salatka swidnicka, jadlam raz tam oryginal, a tu "odtworzenie" wg. mego smaku, dosc trafione:
3 skladniki (proporcje do uznania):
zielony mrozony groszek lub swiezy w sezonie jak ktos ma (nigdy, przenigdy z puszki, nie nadaje sie, bedzie pudlo)
dobrej jakosci szynka
dobry nie slodkawy majonez, sol do smaku.
Groszek mrozony byl juz uprzednio blanszowany, nie trzeba gotowac, najwyzej przelac ciepla woda
szynke pokroic w drobna kosteczke, mniejsza niz 1 cm
groszek, szynke i majonez wymieszac razem, jesli trzeba - doprawic sola, zalezy od tego jak slona byla szynka.
Do podania najlepiej krakersy lub bagietka z maslem, moze tez byc chleb z maslem.
Proste, ale jakie dobre. Prostota jest genialna.
Takie salatki dobre tez na pogaduszki, dla niespodziewanych gosci, robi sie b. szybko. Smacznego.