Sałaty

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Sałata / roszponka lub inne ulubione zielsko
Buraki marynowane – przyznaję się bez bicia, że użyłam gotowych – prosto z Lidla (mam pewne podejrzenia, że dokładnie takich samych używa ww restauracja
icon_wink.gif
). Rzecz jasna można je sobie upiec / ugotować i własnoręcznie zamarynować
Feta
Jajko
Bułka tarta
Olej do smażenia

Sos:
Dobry ocet winny – użyłam czerwonego
Olej lub oliwa. Tym razem sięgnęłam po olej winogronowy
Odrobina (tym razem mówię poważnie – ODROBINA – tyle ile się zmieści na czubku noża) czosnku – zmiażdżonego
Kilka kropel cytryny
Sól (niedużo bo feta słona)
Pieprz

Zielsko posiekać lub porwać.
Fetę panierować i smażyć na sporej ilości oleju. Nie za długo.. Osączyć na papierze kuchennym.
Buraki osączyć z zalewy.

Przygotować sos – składniki porządnie wymieszać.
Układać, polewać sosem, zajadać.
Feta może być prosto z patelni, ale mże być też zimna
59573_1534480852555_1550831817_31305148_3764052_n.jpg
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Szpinakowa z ziemniakami

Szpinak, umyty i osuszony
Kilka młodych ziemniaków – ugotowanych rzecz jasna
icon_smile.gif

Cheddar – starty na tarce. Z lenistwa. Może być pokrojony w kostkę
Jajka na twardo, pokrojone w ćwiartki

Sos:
Majonez, jogurt naturalny, musztarda angielska, , ciut czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz.
Nie jestem fanką majonezowych sosów do sałatek, ale tu mi się akurat dobrze komponował
icon_smile.gif

38317_1488774029913_1550831817_31174095_4597966_n.jpg

--
Misz masz z jajkiem w koszulce
Roszponka
szpinak
pomidory suszone i koktajlowe
cheddar
zielone oliwki faszerowane ostrą papryczką
jajko w koszulce
Sos:
oliwa, ocet z owoców maracui (rewelacyjny notabene), sól, pieprz

39352_1488774989937_1550831817_31174101_1693641_n.jpg
 

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Pomarańczowa
pomarańcze
szynka gotowana
szpinak
brie
Skropiona li i jedynie oliwą
39751_1487831486350_1550831817_31171583_4980833_n.jpg

--
Misz masz z burakami
4 rodzaje zielska - sałata lodowa, jakaś kędzierzawa
icon_smile.gif
, roszponka i szpinak
ugotowane buraki
ugotowane młode ziemniaki
feta
Sos: winegret z oliwy, dobrego octu i czosnku
39751_1487831606353_1550831817_31171586_2824582_n.jpg

--
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
fusion ;)
a może "hiszpańska"?

Cudzysłów celowo zastosowany, bo hiszpańska to ona może jest w połowie.. albo w jednej czwartej :D.. racji użycia sera manchego i szybki serrano.
Reszta dodatków zdecydowanie nie ma hiszpańskiego rodowodu

Z wczorajszego obiadu został mi kawałek polędwiczki wieprzowej. Zamarynowałam ją zatem w mieszance sambala, koncentratu pomidorowego, oleju chili i oliwy.
Odstawiłam na noc do lodówki.
Usmażyłam i przestudziłam

Dressing powstał w następujący sposób :
Do blendera wrzuciłam trochę orzeszków ziemnych solonych, kilkanaście orzechów pistacji bez soli, ząbek czosnku, 2 – 3 łyżki oliwy cytrynowej i sok z ¾ cytryny.
Zmiksowałam, posoliłam i wylałam na umytą i osuszoną sałatę.
Polędwiczkę pokroiłam w plastry.

Sałatka składa się zatem z :
Sałaty wytaplanej w dressingu
Hiszpańskiej szynki serrano
Plasterków sera manchego
Pomidorów
I owych polędwiczek wieprzowych.

Na dokładkę zagryzaliśmy toto razowym chlebem z masłem.
Mniam :D

Misz masz do kwadratu. Ale smaczny
icon_smile.gif

sałatka%20hiszpańska%20(2)%20copy.jpg
 

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
Marghe, Twój patent z marynowanymi pieczarkami na szybko jest genialny
freu.gif

ja, co prawda zalałam je wieczorem i dodałam łyżkę oliwy z oliwek, więc pieczarki były fajnie nasiąknięte i pięknie pachniały
tą zalewą również polałam sałatkę
do reszty zalewy dodałam czosnek, śwież bazylię i oregano
będzie aromatyczna baza do zimnych sosów
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy