- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Pierwszy raz w życiu zrobiłam sama salceson
Okazało się to całkiem łatwe. No a tu efekty wczorajszych moich poczynań:
Na salceson ( dwa wsady do szynkowara) potrzeba:
1/2 świńskiego łba
ok. 10 dag skórek wieprzowych
ok. 25 dag słoniny
serce, płucka, ozorek
( ja dałam dwa ozorki, 1 małe serce wieprzowe i ok. 1/2 kg płucek)
przyprawy do smaku:
czosnek( 2-3 ząbki)
sól
majeranek
kolendra zgnieciona
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa mielona
Głowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, słoninę, ozorki, serce i płucka. XZalać wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić pokroić w kostkę słoninę i ozorki ( wcześniej obrać je ze skóry), skórki ze słoniny w paseczki, resztę składników w cienkie plasterki.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku ( dość dobrze, bo mnie się wydawało w czasie mieszania, że jest już dość słone a potem po zrobieniu i wystudzeniu okazało się, że mogłoby być bardziej doprawione <!--emoid
--><!--endemo--> ) napełnić woreczek w szynkowarze i "gotować" tradycyjnie przez ok. 1 1/2-2 godzin ( w zależności od tego jak twarde było mięso przed rozdrabnianiem) Szybko schłodzić, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.


Na salceson ( dwa wsady do szynkowara) potrzeba:
1/2 świńskiego łba
ok. 10 dag skórek wieprzowych
ok. 25 dag słoniny
serce, płucka, ozorek
( ja dałam dwa ozorki, 1 małe serce wieprzowe i ok. 1/2 kg płucek)
przyprawy do smaku:
czosnek( 2-3 ząbki)
sól
majeranek
kolendra zgnieciona
pieprz czarny mielony
gałka muszkatołowa mielona
Głowę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, słoninę, ozorki, serce i płucka. XZalać wodą osolić i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Przestudzić pokroić w kostkę słoninę i ozorki ( wcześniej obrać je ze skóry), skórki ze słoniny w paseczki, resztę składników w cienkie plasterki.Wywar z gotowania zredukować do ok. 1/2 litra, przecedzić przez gęste sito. Wszystko razem ( mięso i wywar)połączyć, doprawić do smaku ( dość dobrze, bo mnie się wydawało w czasie mieszania, że jest już dość słone a potem po zrobieniu i wystudzeniu okazało się, że mogłoby być bardziej doprawione <!--emoid
Ostatnią edycję dokonał moderator: