Sałtka makaronowa z szynką i ogórkiem

Iza-22

Member
Sty 26, 2010
77
0
0
Sałatka makaronowa z ogórkiem
Składniki:
• 300g makaronu w kształcie ziarenek ryżu (polecam włoski makaron firmy Arrighi – Le Classiche Biavetta 77)
• Długi świeży ogórek
• 300g szynki konserwowej w kawałku
• Puszka kukurydzy
• Sos sałatkowy z koperkowo-ziołowy Knorr
• 3 łyżki majonezu
• 4 łyżki jogurtu naturalnego
• Pieprz ziołowy lub biały

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu. Ogórek obrać i pokroić w kosteczkę, szynkę konserwową również kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy. W osobnej miseczce łączymy ze sobą majonez, jogurt, wsypujemy sos sałatkowy oraz doprawiamy pieprzem. Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki na jakiś czas.
SMACZNEGO!!

oto sałatka przed dodaniem sosu
Zdj_cie1892.jpg

a to już gotowa z sosem
Zdj_cie1895.jpg

Załączniki

• Zdj_cie1892.jpg
    Zdj_cie1892.jpg
    165.3 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie1895.jpg
    Zdj_cie1895.jpg
    139.7 KB · Wyświetleń: 0

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
Robię podobnie, bez sosu z torebki, dodaję koperek i czosnek do majonezu.
Polecam dodać uprażony na suchej patelni słonecznik. Ostatnio moja ulubiona sałatka.
A! Zapomniałam - robię z makaronem jaki mam pod ręką, ale drobniejszym.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Znam tę sałatkę i bardzo ją lubię ale bez tego sosu. Zamiast tego, majonez wymieszany z jogurtem, no i sporo posiekanego zielonego koperku, koniecznie!

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Podobna do mojej - tylko u mnie jest z czosnkiem
icon_smile.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

Iza-22

Member
Sty 26, 2010
77
0
0
Ja uwielbiam "padlinę" jak Wy to zwykłyście nazywać... I faktycznie w każdej z moich potraw jest jakieś mięso albo ryba... No chyba, że surówkę produkuje ;) Ale przecież o gustach się nie dyskutuje.
A do smakoszy mięsnych zakąsek: próbowałam tej sałatki bez szynki i nie jest nawet w połowie tak dobra he he ;)

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Iza-22 @ 25 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1041138Ja uwielbiam "padlinę" jak Wy to zwykłyście nazywać... I faktycznie w każdej z moich potraw jest jakieś mięso albo ryba... No chyba, że surówkę produkuje ;) Ale przecież o gustach się nie dyskutuje.
A do smakoszy mięsnych zakąsek: próbowałam tej sałatki bez szynki i nie jest nawet w połowie tak dobra he he ;)
To nie jest tak, że krytykuję jedzenie mięsa, nigdy w życiu bym sobie na coś takiego nie pozwoliła. Ja nie lubię mięsa ale to wcale nie znaczy, że wszyscy muszą jeść i lubić to co ja, no coś Ty!

Ewenny

Member
Sty 3, 2010
420
0
16
ja robię tę sałatkę bez majonezu, z samym sosem koperkowo-ziołowym
wtedy jest taka lżejsza i bardzo smaczna

mamala

Member
Sty 13, 2010
4
0
0
Ja dodaję pierś z kurczaka pokrojoną w paseczki,posypaną vegetą i usmażoną na patelni lub ugotowaną w wodzie z kostką rosołową Knorr i sosem sojowym.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy