- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Satay Express
Pierś kurczaka
Sos satay
olej sezamowy
oliwa
ostra papryka
sezam
Pierś kurczaka kroimy na platry. Marynujemy co najmniej 30 min.
Marynata:
3 łyżko oliwy
czubata łyżeczka sosu satay
kilka kropli oleju sezamowego
pół łyżeczko ostrej papryki
- wymieszać.
Kurczaka nabijamy na patyczki szałykowe jak harmonijkę. Obtaczamy w sezamie, smażymy na patelni grillowej, zwykłej lub na grillu do zrumienienia.
Przyrządzamy sos :
słodko pikantny sos chilli - ok. 1/3 szklanki, mieszamy z 2 łyżeczkami sosu satay i 1 łyżką oliwy.
Podajemy z ryżem i sałatką.
Szybkie i pyszne!
Marghe i Paula podają przepisy na sos satay własnej produkcji.
Mój jest kupny - przy produkcji własnego zawsze stopował mnie brak masła orzechowego. Stąd nazwa - experss

Pierś kurczaka
Sos satay
olej sezamowy
oliwa
ostra papryka
sezam
Pierś kurczaka kroimy na platry. Marynujemy co najmniej 30 min.
Marynata:
3 łyżko oliwy
czubata łyżeczka sosu satay
kilka kropli oleju sezamowego
pół łyżeczko ostrej papryki
- wymieszać.
Kurczaka nabijamy na patyczki szałykowe jak harmonijkę. Obtaczamy w sezamie, smażymy na patelni grillowej, zwykłej lub na grillu do zrumienienia.
Przyrządzamy sos :
słodko pikantny sos chilli - ok. 1/3 szklanki, mieszamy z 2 łyżeczkami sosu satay i 1 łyżką oliwy.
Podajemy z ryżem i sałatką.
Szybkie i pyszne!
Marghe i Paula podają przepisy na sos satay własnej produkcji.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: