Schab gotowany w mleku*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Wiem, że na forum są już dwa przepisy na schab w mleku, przejrzałam oba i stwierdziłam, że mogę zamieścić i mój, ponieważ różnią się od siebie i wykonaniem i prawdopodobnie smakiem. Taki schab robiłam bardzo dawno temu, a ostatnio jadłam u znajomych i od czasu tej wizyty zrobiłam go już dwukrotnie. Jak zaznaczyłam w tytule, można podawać go:

w sosie na ciepło

Schab_w_sosie_1.jpg

a także na zimno, jako wędlinę

Schabik_Basi_na_zimno.jpg

Składniki
1 kg schabu środkowego
1 litr mleka ( ja brałam raz 0,5%, drugi raz 1,5%)
2 ząbki czosnku
majeranek do smaku
sól, pieprz, ew. jarzynka do smaku
1 łyżka mąki
śmietana 22%

Schab solimy, oprószamy pieprzem, nacieramy przepuszczonym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Zostawiamy w lodówce do następnego dnia. Jeśli jest mało foremny, albo ma lużno przyrośniętą polędwiczkę, jak miałam ostatnio, to sznurujemy go, aby zachował formę. Mleko zagotowujemy i do wrzącego wkładamy schab. Jeśli mleko nie pokryje mięsa, dolewamy trochę wody. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę i 10 minut. Gaz wyłączamy i pozostawiamy schab w mleku do wystygnięcia.
Jeśli mamy podać go na ciepło, to z mleka, w którym się gotował robimy sos. W zależności od tego, ile chcemy mieć sosu, tyle mleka zużywamy. Podprawiamy je mąką rozprowadzoną śmietaną, dodajemy, po spróbowaniu, do smaku soli, pieprzu, trochę jarzynki, majeranku. Doskonale smakuje z ziemniakami z wody lub puree oraz zasmażanymi buraczkami.
Na zimno podajemy jak zwykle, jak wędlinę.
Możemy oczywiście część podać na ciepło, a resztę zużyć jako wędlinę.

Załączniki

• Schab_w_sosie_1.jpg
    Schab_w_sosie_1.jpg
    137.8 KB · Wyświetleń: 7
  • Schabik_Basi_na_zimno.jpg
    Schabik_Basi_na_zimno.jpg
    320.7 KB · Wyświetleń: 7
Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
od mojego to ten się zbytnio nie różni. Jedynie tylko tym, że ja obsmażam schab żeby zamknąć mu pory, ale równie dobrze można bez obsmażania do wrzącego mleka włożyć.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Witaj Beatko. Zanim zamieściłam ten przepis, zapoznałam się z przepisem asiki, a Twój znalazłam dopiero po spisie treści w wędlinach. Rzeczywiście, wykonaniem nie różni się tak bardzo, chodzi raczej o podanie w wersji ciepłej i zimnej tego samego kawałka schabu. No i przy wersji ciepłej jest różnica w smaku. Tymi różnicami się kierowałam, decydując się na zamieszczenie przepisu. Mam nadzieję, że tym Cię nie uraziłam. A przy okazji, znalazłam przy Twoim przepisie doskonałą wersję schabowej wędliny nadziewanej owocami. I to mam zamiar zrobić. Wygląda rewelacyjnie, a smakuje na pewno jeszcze lepiej. Niedługo mam małą uroczystość, świetnie się do tego nadaje. Powiedz mi, jak długo pieczesz schab, bo ja robię to dość krótko, co sprawdzało mi się przy piecyku gazowym, a gorzej wychodzi w elektrycznym. Ile czasu trzymasz w piecu powiedzmy kilogramowy kawałek schabu, żeby nie był twardy, tylko soczysty i miękki? Wiem,że to zależy od pieca, schabu itp. Chodzi mi o dane orientacyjne. Pozdrowienia
wink.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Nie, no co Ty, czym miałabyś mnie urazić?
Ja schab dość krótko piekę, gdzieś ok 30-40 minut kawałek taki kilogramowy ( niby na 1 kg mięsa powinno się przeznaczać godzinę pieczenia, ale w przyp schabu uważam, że to stanowczo za długo, zresztą w gorącym mleku zostawiony dochodzi przecież jeszcze. No i nie zawsze schab jest odpowiednio miękki i soczysty, zdarza się niestety okaz wiórowaty
icon_rolleyes.gif
no ale to już świni wina...
Ja dość często ten schab gotuję raczej niż piekę-bo przeważnie mam piekarnik zajęty innymi pieczeniami więc naczynie ze schabem stawiam po prostu na gazie
icon_biggrin.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Czyli robimy bardzo podobnie, a ja swoje niepowodzenia przypisuję elektrycznemu piekarnikowi, do którego nie mam zupełnie zaufania. W gazowym wszystko wychodziło dużo lepiej. Żywy ogień jest lepszy do pieczystego. Oczywiście, że jakość mięsa też ma znaczenie. Zrobiłam schab nadziewany owocami według Twojej metody i tutaj rewelacja. Wygląd i smak doskonały. Dzięki za przepis.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
seniorka @ 13 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=8349331 kg schabu środkowego
Uwaga zadaje dziwne pytanie...
Czy jak pójdę do sklepu to mam poprosić o "schab środkowy" czy jak powiem "schab" to dostane to samo co do przepisu jest potrzebne
icon_question.gif

icon_redface.gif

P.S. tak to jest jak się mięsem człowiek nie interesuje a później go na zakupy wysyłają do mięsnego
fiesgrins.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Masz poprosić o schab środkowy, bo jest jeszcze karkowy, poprzerastany tłuszczem, a środkowy jest chudy i w równym kawałku.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
I dobrze, ze zapytałam.
Dziękuję seniorko, bo dostałabym pewnie otłuszczony...
cvety.gif

(w piątek będe robić
fiesgrins.gif
)

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Taaaaa.... Pani się zaczęła śmiać jak poprosiłam schab "środkowy"...
icon_frown.gif

Oczywiście się tym nie przejęłam i schab dostałam fajny
icon_wink.gif

Siedzi już z przyprawami u rodziców w lodówce. Jutro pójde i go "WYKOŃCZĘ"
icon_wink.gif

P.S. sklep, żeby nie było renomowany i głownie zajmujący się sprzedażą mięsa (Stokłosy)

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Jeszcze nie kroiłam. Jutro będą degustować.
Sosu nie było, bo tata (co zawsze robi za zmywarkę
icon_wink.gif
wylał mleko mimo iż prosiłam zeby zostawić
icon_wink.gif
trudno)

schab.jpg

Załączniki

• schab.jpg
    schab.jpg
    81.7 KB · Wyświetleń: 6

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
I środek.

schab_w_ml.jpg

Dziekuję za przepis
cvety.gif

Załączniki

• schab_w_ml.jpg
    schab_w_ml.jpg
    73.3 KB · Wyświetleń: 4

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Bardzo ładny, tylko szkoda, że bez sosu. Pilnuj Tatę, niech nie zmywa "wszystkiego". Wystudzony w mleku i zrobiony z sosem byłby bardziej soczysty. Życzenia i serdeczności.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
No widzisz mój tata taki porządny, że mył wszystko co mu w ręce wpadło
icon_wink.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
icon_lol.gif
Pani sie smiala, bo schab karkowy popularnie nazywa sie karkowka
icon_wink.gif
, a schab to schab srodkowy wlasnie.

Ale kto powiedzial, ze musisz prosic iles deka, mozesz prosic iles dekagramow.
Hm... Ja tylko zaluje, ze nie moge miesa w mleku robic, a w sojowym nie wyjdzie.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
kermidt @ 12 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845138
icon_lol.gif
Pani sie smiala, bo schab karkowy popularnie nazywa sie karkowka
icon_wink.gif
, a schab to schab srodkowy wlasnie.
No jeszcze jak ja bym sie tak na mięsie znała to byłoby dobrze
icon_wink.gif

Na szczescie spotkałam w sobote moją kuzynkę w tesco i sie śmiałysmy przy stoisku mięsnym, bo ona tak samo sie zna jak ja
rofl.gif
Je tylko pierś z kurczaka (miała czas,ze mięsa nie jadła a teraz w ciaży jest i zaczęła) i na tym jej znajomo.sć nazw sie konczy
icon_mrgreen.gif

Klara31

Member
Sie 15, 2009
1
0
0
Schab według tego przepisu wyszedł rewelacyjny. nawet przypadł do gustu mojemu mężowi który jest bardzo wybredny. bardzo prosto i szybko można zrobić obiad - szczerze mówiąc przeglądając wszystkie przepisy na schab w mleku wybrałam ten bo jest najprostszy ale obiad wyszedł rewelacyjny z kluskami śląskimi i sałatka grecką. Dzięki wielkie za przepis
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy