Wiem, że na forum są już dwa przepisy na schab w mleku, przejrzałam oba i stwierdziłam, że mogę zamieścić i mój, ponieważ różnią się od siebie i wykonaniem i prawdopodobnie smakiem. Taki schab robiłam bardzo dawno temu, a ostatnio jadłam u znajomych i od czasu tej wizyty zrobiłam go już dwukrotnie. Jak zaznaczyłam w tytule, można podawać go:
w sosie na ciepło
a także na zimno, jako wędlinę
Składniki
1 kg schabu środkowego
1 litr mleka ( ja brałam raz 0,5%, drugi raz 1,5%)
2 ząbki czosnku
majeranek do smaku
sól, pieprz, ew. jarzynka do smaku
1 łyżka mąki
śmietana 22%
Schab solimy, oprószamy pieprzem, nacieramy przepuszczonym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Zostawiamy w lodówce do następnego dnia. Jeśli jest mało foremny, albo ma lużno przyrośniętą polędwiczkę, jak miałam ostatnio, to sznurujemy go, aby zachował formę. Mleko zagotowujemy i do wrzącego wkładamy schab. Jeśli mleko nie pokryje mięsa, dolewamy trochę wody. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę i 10 minut. Gaz wyłączamy i pozostawiamy schab w mleku do wystygnięcia.
Jeśli mamy podać go na ciepło, to z mleka, w którym się gotował robimy sos. W zależności od tego, ile chcemy mieć sosu, tyle mleka zużywamy. Podprawiamy je mąką rozprowadzoną śmietaną, dodajemy, po spróbowaniu, do smaku soli, pieprzu, trochę jarzynki, majeranku. Doskonale smakuje z ziemniakami z wody lub puree oraz zasmażanymi buraczkami.
Na zimno podajemy jak zwykle, jak wędlinę.
Możemy oczywiście część podać na ciepło, a resztę zużyć jako wędlinę.
w sosie na ciepło

a także na zimno, jako wędlinę

Składniki
1 kg schabu środkowego
1 litr mleka ( ja brałam raz 0,5%, drugi raz 1,5%)
2 ząbki czosnku
majeranek do smaku
sól, pieprz, ew. jarzynka do smaku
1 łyżka mąki
śmietana 22%
Schab solimy, oprószamy pieprzem, nacieramy przepuszczonym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Zostawiamy w lodówce do następnego dnia. Jeśli jest mało foremny, albo ma lużno przyrośniętą polędwiczkę, jak miałam ostatnio, to sznurujemy go, aby zachował formę. Mleko zagotowujemy i do wrzącego wkładamy schab. Jeśli mleko nie pokryje mięsa, dolewamy trochę wody. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę i 10 minut. Gaz wyłączamy i pozostawiamy schab w mleku do wystygnięcia.
Jeśli mamy podać go na ciepło, to z mleka, w którym się gotował robimy sos. W zależności od tego, ile chcemy mieć sosu, tyle mleka zużywamy. Podprawiamy je mąką rozprowadzoną śmietaną, dodajemy, po spróbowaniu, do smaku soli, pieprzu, trochę jarzynki, majeranku. Doskonale smakuje z ziemniakami z wody lub puree oraz zasmażanymi buraczkami.
Na zimno podajemy jak zwykle, jak wędlinę.
Możemy oczywiście część podać na ciepło, a resztę zużyć jako wędlinę.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: