Schab po bałkańsku*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Aż się zrumieni. Osmażaj partiami, żeby nie zrobiła się jedna gruda i nie puścił sok. Wtedy schab twardnieje. Kawałki nie powinny się stykać ze sobą przy osmażaniu. Powodzenia.

olatka

Member
Lut 28, 2009
138
0
0
Fajny przepis- dziękuję :D
Zrobilam ten schabik z drobnymi modyfikacjami: papryki świeżej dałam sporo mniej, bo nie przepadam. Pod koniec dodałam trochę tymianku i ostrej papryki w proszku. I podlałam odrobiną słodkiej śmietanki (miałam w lodówce i chciałam zużytkować. Nadała potrawie fajną, kremową konsystencję i ciut łagodności).
Wyszło doskonałe :D

Na przyszłość dam też nieco mniej pomidorów, bo ze względu na zmniejszoną ilość papryki- dosyć zdominowały smak.

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,619
4,748
113
Seniorko to jest pyszne, właśnie się zajadamy
mniam.gif

moja modyfikacja, to zamiana schabu na pierś drobiową
icon_mrgreen.gif

dziękuję za przepis
anbetung.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Mroziła go Caritka (post na 3 stronie przepisu). Według niej mrozi się bez uszczerbku dla smaku i wyglądu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Bardzo smaczne. U nas z ziemniakami puree. Dodałam łyżkę kwaśnej śmietany 18% do sosu.
Dziękuję i polecam wszystkim.

schab_ba_kański.JPG

Załączniki

• schab_ba_kański.JPG
    schab_ba_kański.JPG
    117.9 KB · Wyświetleń: 2

jean

Member
Kwi 12, 2006
7,139
0
36
jean @ 9 Oct 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1544692na łikend to jadło uwarzę, bo pyszne jest niemiłosiernie.
Ostatnio podałam dla gości z https://www.frisco.pl/pid,41361/n,risana-ry...%29/stn,product pięknie smakowało i wyglądało
mniam.gif
!!!
wyżej wymienieni goście spotkani na wieczerzy wigilijnej wspominali walory smakowe schabu po bałkańsku zjedzonego w sierpniu
daumen.gif
...no to teraz wiem, że naprawdę smakowało
icon_lol.gif

Robię jutro!
mniam.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
A nam niestety zupełnie nie smakowało, nie będę powtarzać. Może to zależy od schabu? Mój wyglądał na młody, a mimo to był twardy, choć dusiłam go trochę dłużej, niż w przepisie. Smak dania zdominowany jest przez pomidory i ogórki, więc dla mnie w ogóle nie bałkański. Na nieszczęście zrobiłam na dwa dni, więc muszę jutro jakoś po swojemu doprawić, żeby chłopaki raczyły zjeść.
icon_smile.gif

Zastanawiałam się, czy wpisywać swoją opinię, by nikogo nie obrazić, ale znając swoją pamięć nie chcę się za jakiś czas zastanawiać - robiłam to czy nie robiłam?
EDIT:
Doprawione ziołami dalmatyńskimi, natką pietruszki i koperkiem i jeszcze dziesięć minut duszone dużo lepsze, zjadłam ze smakiem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Katja @ 13 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=845216seniorko - swietny przepis - mniam
zrobilam i sama nie moglam sie nadziwic, ze takie pysznosci umiem ugotowac.
lecker.gif
Joanna @ 4 Jan 2015 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1556187A nam niestety zupełnie nie smakowało, nie będę powtarzać. Może to zależy od schabu? Mój wyglądał na młody, a mimo to był twardy, choć dusiłam go trochę dłużej, niż w przepisie. Smak dania zdominowany jest przez pomidory i ogórki, więc dla mnie w ogóle nie bałkański. Na nieszczęście zrobiłam na dwa dni, więc muszę jutro jakoś po swojemu doprawić, żeby chłopaki raczyły zjeść.
icon_smile.gif

Zastanawiałam się, czy wpisywać swoją opinię, by nikogo nie obrazić, ale znając swoją pamięć nie chcę się za jakiś czas zastanawiać - robiłam to czy nie robiłam?
EDIT:
Doprawione ziołami dalmatyńskimi, natką pietruszki i koperkiem i jeszcze dziesięć minut duszone dużo lepsze, zjadłam ze smakiem.
Preprasaam, ze jeszcze zawracam Wqm glowe tym schabem. To jest doskonaly pryzklad, jak rozne mamy gusta smakowe.. I barzdo dobrze. Kazdy ma ma do tego rawo i powinien y tego korzystac. Ja nayzwam to demokrqcja snaku

dzisiaj mialam pisac o batatach )slodkich ziemniakachł zrobilam z nich kilka snmacynych potraw, ale laptop ywariowal, wiec srdecynie "Was poydrawiamą

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy