- Sie 15, 2009
- 4,507
- 0
- 0
Schab po francusku
Skladniki :
80 dag schabu
2 łyżki oleju
2 lyzki masła
2 cebule
30 dag małych pieczarek
po 1/2 szklanki białego wina i bulionu (lub tylko 1/2 l bulionu)
łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
mąka
1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na kotlety - rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tluszczu ( maslo z olejem)Przelożyć do rondla. Na tym samym tluszczu przesmażyć pokrojoną w pióra cebulę. Dodać do kotletów.
Pieczarki przesmażyć na maśle , dodać do rondla. Podlać winem i bulionem , dodać przyprawę prowansalską oraz tymianek.
Dusić pod przykryciem ok 40 min - 8 min przed końcem gotowania dodać posiekaną natkę oraz koncentrat.
smacznego

Skladniki :
80 dag schabu
2 łyżki oleju
2 lyzki masła
2 cebule
30 dag małych pieczarek
po 1/2 szklanki białego wina i bulionu (lub tylko 1/2 l bulionu)
łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
mąka
1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić na kotlety - rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tluszczu ( maslo z olejem)Przelożyć do rondla. Na tym samym tluszczu przesmażyć pokrojoną w pióra cebulę. Dodać do kotletów.
Pieczarki przesmażyć na maśle , dodać do rondla. Podlać winem i bulionem , dodać przyprawę prowansalską oraz tymianek.
Dusić pod przykryciem ok 40 min - 8 min przed końcem gotowania dodać posiekaną natkę oraz koncentrat.
smacznego
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: